Waste management planning system – factors influencing waste composition in Lithuania - Davidavičienė, Vida; Janeliūnienė, Rasma; Liberytė, Ginta (Business: Theory and Practice, 2012)
Rapid changes in the field of information technologies, growing production and consumption forced by economic growth lead to growth of waste causing the new challenges to waste management. All these fields are widely analyzed by scientists as separate scientific, technological, environmental or economic problems as well as integrated questions. Waste management is analyzed comprehensively and systematically as well as individual questions of waste generation, waste forecasting, waste storage, and other questions. The information technologies (information systems) are engaged in different stages of waste management. One of such fields – is waste forecasting of waste generation. This paper aims to identify the factors influencing waste composition and amounts, which should be integrated into the design of waste management information system. Thus, the information and communication technologies, current waste management systems, waste quantity forecasting models are analyzed, economic, social and demographic factors influencing waste composition are evaluated. The methods used are: a systematic literature analysis, comparison, correlation regression analysis. Article in Lithuanian. Atliekų kiekio prognozavimo sistema – rodiklius veikiančių veiksnių Lietuvoje tyrimas Santrauka. Spartėjanti technologinė pažanga, ekonomikos augimo nulemti gamybos ir vartojimo mastai, atliekų kiekio augimas ir su tuo susiję iššūkiai yra aktuali mokslinė problema, kurią įvairiais aspektais analizuoja tiek informacinių technologijų, tiek aplinko-saugos, tiek vadybos ir ekonomikos specialistai. Atliekų valdymas analizuojamas tiek sisteminiu požiūriu, tiek sprendžiant atskiras atliekų susidarymo, atliekų kiekių prognozavimo, atliekų tvarkymo, laikinojo saugojimo ir kitas problemas. Visuose minėtuose etapuose intensyviai taikomos įvairios informacinės sistemos (IS). Atliekų tvarkymo sistemos efektyvumui didinti ir neigiamam atliekų tvarkymo poveikiui aplinkai mažinti itin aktualus yra atliekų kiekių susidarymo prognozavimas, kuris glaudžiai siejasi su informacinių technologijų sukuriamomis galimybėmis. Straipsnyje keliamas tikslas identifikuoti pagrindinius atliekų susidarymo kiekius veikiančius veiksnius, kurie turėtų būti integruoti projektuojant informacinę atliekų kiekio prognozavimo sistemą. Tuo tikslu straipsnyje analizuojamos informacinės ir komunikacinės technologijos, jų naudojimo atliekoms tvarkyti galimybės, atliekų tvarkymo sistemos, atliekų kiekio prognozavimo modeliai, vertinami atliekų susidarymo rodiklius lemiantys ekonominiai, demografiniai ir socialiniai veiksniai. Straipsnyje taikomi metodai: sisteminė literatūros analizė, sugretinimas, koreliacinė regresinė analizė. Reikšminiai žodžiai: atliekų kiekio prognozavimas, atliekų sistema, informacinė atliekų valdymo sistema, informacinės technologijos, atliekų kiekį veikiantys veiksniai.