Simplification algorithms of selection parameters of LIDAR ground surface points cloud - Stankevičius, Žilvinas; Kalantaitė, Aušra (Geodesy and Cartography, 2012)
The paper treats experiment of LIDAR points filtering. The goal of filtering is to remove redundancy points for map sheets printing and designing tasks. General aim is the precision of filtering data for designing tasks. Result of experiment is the chosen parameters of filters. Functions of smoothing, thinning, preservation of important points and combination of these functions were applied in analysis process. To compare results collected from different parameters of functions, the method of digging capacity was used. The values of parameters, that fulfill conditions, the calculation precision of digging capacity using in practice were defined. Article in Lithuanian. LIDAR žemės paviršiaus taškų masyvo supaprastinimo algoritmų parametrų parinkimas Santrauka. Straipsnyje pristatomas LIDAR taškų filtravimo eksperimentas. Filtravimo tikslas – panaikinti perteklinius spaudinių planams sudaryti ir projektuoti taškus. Siekiama sumažinti LIDAR duomenų apimtį išlaikant filtruotais duomenimis paremtų sprendimų tikslumą ir patikimumą. Tyrimų rezultatas – parinkti tinkami filtrų parametrai. Tyrimų eigoje buvo taikomos taškų glodinimo, retinimo, būdingųjų taškų išsaugojimo funkcijos. Taip pat tirtas kombinuotasis filtrų taikymo būdas. Skirtingų parametrų dydžių taikymo rezultatai įvertinti tūrių palyginimo metodu. Leistinasis tūrių skirtumas po filtravimo funkcijos pritaikymo nustatytas remiantis praktikoje taikomos Žemės darbų tūrių skaičiavimo metodikos tikslumu. Reikšminiai žodžiai: LIDAR, skaitmeninis paviršiaus modelis, filtravimas. First published online: 03 Aug 2012