Determination of spatial strains of the Earth crust using GPS measurements - Zakarevičius, Algimantas; Stanionis, Aurimas (Geodesy and Cartography, 2012)
Spatial strains of the Earth crust were assessed using the finite elements method and an algorithm had been developed for a calculation of such strains. The experimental research had been carried out in the territory of the geodynamic ground of Ignalina Nuclear Power Plant. New parameters of spatial strains of the Earth crust, namely, spatial relative linear and shear strains, were found. The results of the research show certain regularities of spatial strains of the Earth crust, ie motions of the Earth crust in the region of Ignalina Nuclear Power Plant are differentiated according to the blocks – the northern block and the southern block. Article in Lithuanian. Žemės plutos erdvinių deformacijų nustatymas taikant GPS matavimų duomenis Santrauka. Erdvinės Žemės plutos deformacijos įvertintos baigtinų elementų metodu, deformacijoms nustatyti sudarytas skaičiavimo algoritmas. Eksperimentiniai tyrimai atlikti Ignalinos atominės elektrinės geodinaminio poligono teritorijoje. Gauti nauji erdvinių Žemės plutos deformacijų parametrai – erdvinės santykinės linijinės bei šlyties deformacijos. Tyrimo rezultatai rodo, kad erdvinėms Žemės plutos deformacijoms būdinga tam tikri dėsningumai, t. y. Žemės plutos judesiai Ignalinos atominės elektrinės rajone yra diferencijuoti pagal blokus – šiaurinį ir pietinį. Reikšminiai žodžiai: baigtinių elementų metodas, erdvinės Žemės plutos deformacijos, GPS. First published online: 03 Aug 2012