Investigation into measurements using gravimeters scintrex CG-5 - Petroškevičius, Petras; Birvydienė, Rosita; Obuchovski, Romuald; Paršeliūnas, Eimuntas (Geodesy and Cartography, 2012)
The article investigates four automatic gravimeters Scintrex CG-5. With reference to the measurements of the gravimetric calibration base set up in Lithuania, linear scale coefficients and the character of changes in the linear scale coefficients of gravimeters were estimated. The paper examines the vertical gradient of gravity acceleration in the eight-floor building, evaluates the range of changes into gravimeter drifts under laboratory conditions and describes daily gravimeter drift during gravimetric measurements. Article in Lithuanian. Matavimų scintrex CG-5 gravimetrais analizė Santrauka. Atlikti keturių Scintrex CG-5 gravimetrų tyrimai. Remiantis gravimetrinės bazės, įrengtos Lietuvos teritorijoje, matavimų duomenimis, nustatyta gravimetrų kalibravimo koeficientai ir jų kitimo pobūdis. Atlikti sunkio pagreičio vertikaliojo gradiento aštuonių aukštų pastate tyrimai. Laboratorinėmis sąlygomis nustatytas gravimetrų paros nulio slinkties kitimo diapazonas. Atlikti gravimetrų nulio slinkties matavimų metu tyrimai. Reikšminiai žodžiai: gravimetriniai matavimai, gravimetras, kalibravimo koeficientas, nulio slinktis. Анализ измерений, проведенных гравиметрами Scintrex CG-5 Резюме. Проведены исследования четырех гравиметров Scintrex CG-5. На основании измерений гравиметрической базы, находящейся на территории Литвы, получены коэффициенты калибровки гравиметров. Проведены исследования вертикального градиента ускорения силы тяжести в восьмиэтажном здании. Определен диапазон изменения лабораторного суточного смещения нуль-пункта гравиметров. Также оценено смещение нуль-пункта гравиметров во время измерений гравиметрической базы. Ключевые слова: гравиметрические измерения, гравиметр, коэффициенты калибровки, смещение нуль-пункта.