Application of deterministic and geostatistical interpolation methods for Earth surface modeling - Nareiko, Viktor; Ruzgienė, Birutė; Ūselis, Adomas (Geodesy and Cartography, 2012)
Threedimensional modeling of Earth’s surface using data on geodetic and photogrammetric measurements and applying linear, inverse distance weighted and Kriging interpolation methods is analyzed. Interpolation algorithms were modified and adapted for executive MATLAB code. Software Geo3D designed for the visualization of spatial data using geodetic and photogrammetric data has been created. Spatial models of the Earth’s surface compiled by Geo3D were evaluated and compared with the models created using relief representation software WinSurfArticle in Lithuanian.Deterministinių ir geostatistinių interpoliavimo metodų taikymas Žemės paviršiui modeliuotiSantrauka. Analizuojamas Žemės paviršiaus trimatis modeliavimas pagal geodezinius ir fotogrametrinius matavimo duomenis, taikant tiesinį, svorinį ir Kriging interpoliavimo metodus. Interpoliavimo algoritmai pertvarkyti ir pritaikyti MATLAB paketo vykdomajam kodui. Sudarytoji programa Geo3D skirta erdviniams duomenims vaizduoti pagal geodezinius ir fotogrametrinius duomenis. Geo3D programa sudaryti trimačiai Žemės paviršiaus modeliai įvertinti bei palyginti su modeliais, sukurtais reljefo vaizdavimo programa WinSurf.Reikšminiai žodžiai: skaitmeninis paviršiaus modelis, interpoliavimo metodai, stereofotogrametriniai matavimai, netaisyklingųjų trikampių tinklas, erdvinių modelių tikslumas.First published online: 03 Aug 2012