Reduced the measured differences between heights estimating influence of vertical earth movements - Zakarevičius, Algimantas; Puzienė, Rūta (Geodesy and Cartography, 2012)
Levelling works are often stretched for some years. For this reason the measured data is influenced vertical by an earth movement. Aspiring to avoid this influence the measured differences between heights should be reduced on the epoch selected us. Research is made by an example of a vertical geodetic network of Lithuania. The received results of research shows that amendments reduced for the epoch selected us significant and more than other amendments used at data processing of levelling. To calculate influence of amendments from for vertical earth movements it is recommended applying regression model’s for forecasts of speeds of vertical earth movements or model of horizontal gradients of speeds of vertical movements.Article in Lithuanian.Išmatuotų aukščių skirtumų redukavimas įvertinant vertikaliuosius Žemės paviršiaus judesiusSantrauka. Atliekant niveliavimo matavimus darbai dažnai tęsiasi keletą metų. Dėl šios priežasties niveliavimo matavimų duomenims įtakos gali turėti vertikalieji Žemės plutos judesiai. Siekiant išvengti šios įtakos, išmatuoti aukščių skirtumai turi būti redukuojami atsižvelgiant į pasirinktą epochą. Tyrimai atlikti Lietuvos vertikaliojo geodezinio tinklo pavyzdžiu. Nustatyta, kad eksperimentiniame objekte niveliavimo matavimo rezultatų redukavimo, atsižvelgiant į pasirinktą epochą, pataisos yra reikšmingos ir didesnės už kitas apdorojant niveliavimo matavimų rezultatus skaičiuotas pataisas. Pataisų dėl vertikaliųjų Žemės plutos judesių įtaką skaičiuoti niveliaciniuose ėjimuose rekomenduojama taikant regresinius vertikaliųjų judesių greičių prognozavimo arba judesių greičių horizontaliųjų gradientų modelius.Reikšminiai žodžiai: išmatuoti aukščių skirtumai, vertikalieji Žemės plutos judesiai, redukavimas į vieną laiko momentą, pataisos dėl vertikaliųjų Žemės plutos judesių.First published online: 03 Aug 2012