The application of covariation method to the analysis (comparable) of digital images in cartography - Milieškaitė, Jurgita (Geodesy and Cartography, 2012)
The article discusses research on the identification (comparison) possibilities and accuracy analysis of digital images applying the theory of covariation method. The digital images created by remote methods are processed in programming-packet operators environment applying Matlab 7 computer program. By using this program are compared in between two digital images, which interdependence is evaluated by calculated correlation coefficient values. With higher correlation coefficient absolute values dependence is higher and vice versa. That allows to estimate the two digital images or image of one of two parts (fragments) of the appropriate parameters the values of mutual deviation.Article in Lithuanian.Kovariacijos metodo taikymas analizuojant (palyginant) skaitmeninius vaizdus kartografijojeSantrauka. Straipsnyje pristatoma skaitmeninių vaizdų identifikavimo (palyginimo) taikant kovariacijų teoriją galimybių ir tikslumo analizė. Skaitmeniniai vaizdai, gauti nuotoliniais metodais, apdorojami pagal sudarytą kompiuterinę programą Matlab 7 programinio paketo operatorių aplinkoje. Šia programa tarpusavyje palyginami du skaitmeniniai vaizdai, kurių tarpusavio priklausomybė įvertinama šia programa apskaičiuotomis koreliacijos koeficientų reikšmėmis. Esant didesnei koreliacijos koeficiento absoliučiajai reikšmei priklausomybė didesnė, ir atvirkščiai. Pagal tai galima įvertinti dviejų skaitmeninių vaizdų arba vieno vaizdo dviejų dalių (fragmentų) atitinkamų parametrų reikšmių tarpusavio nuokrypius.Reikšminiai žodžiai: kovariacinė funkcija, palyginimas, pikseliai, skaitmeniniai vaizdai.First published online: 03 Aug 2012