Program extension for diagram maps - Dobesova, Zdena; Valent, Tomas (Geodesy and Cartography, 2011)
Absolute statistical data are very often expressed by a diagram in thematic maps. The ArcGIS 9 software from ESRI is commonly used for the production of cartographic output, but there are only a few possibilities for how to express data by diagram maps. A program extension called “Diagram map creator” was developed at the Department of Geoinformatics, Palacký University in 2010. This extension serves as a supplement for the automatic generation of various diagram maps. The program code, user interface and the possibilities of and the use of the “Diagram map creator” extension are presented in this article. Some examples of thematic maps are also shown.Programų priedai diagramų žemėlapiams kurti Santrauka. Dažnai statistiniai duomenys teminiuose žemėlapiuose pristatomi diagramomis. ESRI kompanijos kompiuterinė programa ArcGIS 9 yra populiari kartografinei produkcijai kurti, tačiau joje numatyta tik kelios duomenų išraiškos diagramų žemėlapiuose galimybės. 2010 m. Palacký universito Geoinformatikos katedroje sukurtas programos priedas „Diagramų žemėlapių kūrimo priemonė” (Diagram map creator). Tai priedėlis įvairiems diagramų žemėlapiams kurti automatizuotai. Analizuojama programos pradinis tekstas, vartotojo aplinka ir taikymo galimybės. Pateikta keletas teminių žemėlapių pavyzdžių.Reikšminiai žodžiai: ArcGIS , teminė kartografija, programa, taškų diagrama, linijų diagrama, plotų diagrama, UDK 528.948Приложение к программам для создания диаграммных картРезюме. Зачастую статистические данные на тематических картах представляются в виде диаграмм. Для создания картографической продукции популярна компьютерная программа ArcGIS 9, созданная компанией ESRI, однако в ней предусмотрено лишь несколько возможностей для представления данных на диаграммных картах. На кафедре геоинформатики университета в городе Оломоуце (Palacky University, Чехия) в 2010 г. было создано приложение к программе „Средство для создания диаграммных карт” (Diagram map creator). Это приложение для автоматизированного создания разных диаграммных карт. В статье проанализирован начальный текст программы, среда пользователя и возможности ее применения. Представлено несколько примеров тематических карт.Ключевые слова: тематическая картография, программа, диаграмма точек, диаграмма линий, диаграмма площадей, УДК 528.948First published online: 15 Apr 2011