Research on the correlation between territory geo-indexes and present Earth crust movement and creation of the most informative groups of geo-indexes - Puzienė, Rūta; Zakarevičius, Algimantas (Geodesy and Cartography, 2011)
The formation of the Earth cover is a continuous and ongoing process, including certain cyclicalities, at the course of which, the complexes of the aqueous cover have formed. Research on the vertical movements of the earth crust demonstrates that the examination of statistical correlations between the measured movements of vertical Earth crust movements and territory geo-indexes is accomplished with the help of mathematical statistical analysis. When taking separate geo-indexes arbitrarily, it is risky to exclude informative geo-indexes. Therefore, the goal of research is to investigate the correlations between arbitrarily taken and reflecting Earth structure geo-indexes and measured present vertical Earth crust movements as well as to identify the most informative groups of geo-indexes that could be used for forecasting vertical Earth crust movement.Article in Lithuanian.Teritorijos georodiklių bei dabartinių Žemės plutos judesių sąsajų ir informatyviausių georodiklių grupių sudarymo tyrimas Santrauka. Žemės dangos formavimasis – nenutrūkstamai vykęs ir tebevykstantis procesas. Šiam procesui būdingas tam tikras cikliškumas lėmė tai, kad susiformavo nuosėdinės dangos kompleksai. Vertikaliesiems Žemės plutos judesiams tirti taikant matematinę statistinę analizę, atliekami statistinių sąsajų tarp išmatuotų vertikaliųjų Žemės plutos judesių bei teritorijos georodiklių tyrimai (georodikliai – teritorijos geologinės charakteristikos). Pasirenkant pavienius georodiklius atsiranda rizika į tyrimus neįtraukti informatyvių georodiklių, todėl siekiama ištirti laisvai parinktų bei stratigrafinę Žemės sandarą atspindinčių georodiklių sąsajas su išmatuotais dabartiniais vertikaliaisiais Žemės plutos judesiais bei nustatyti informatyviausias georodiklių grupes, kurias būtų tikslinga naudoti prognozuojant vertikaliuosius Žemės plutos judesius.Reikšminiai žodžiai: niveliacija, dabartiniai vertikalieji Žemės plutos judesiai, georodikliai, koreliacija, informatyvumo įvertinimas.Исследование связей между вертикальными движениями земной коры и геопоказателями территории, а также отбора геопоказателей для получения информативных группРезюме. Формирование земной поверхности – беспрерывно происходивший и всë ещë происходящий про цесс. Этому процессу свойственна цикличность. Во время циклов сформировались комплексы осадочной породы. С применением статистического анализа изучаются статистические связи между вертикальными движениями земной коры и геопоказателями территории. При применении для исследований случайно подобранных геопоказателей существует вероятность пропустить информативные геопоказатели. По этой причине исследованы связи между свободно подобранными и изображающими стратиграфическую структуру осадочной породы земной коры геопоказателями и вертикальными движениями земной коры. Исследована информативность разных групп геопоказателей с целью определить группы геопоказателей, которые следует применять в дальнейших исследованиях вертикальных движений земной коры.Ключевые слова: выравнивание, вертикальные движения земной коры, геопоказатели, корреляция, оценка информативности.First published online: 07 Jul 2011