Analysis of the impact of celestial bodies on differences in measured height - Popovas, Darius (Geodesy and Cartography, 2011)
Under the effect of celestial bodies, the deflection of vertical induces changes in the levelled height difference. Therefore, it is necessary to evaluate the produced effect on high-precision levelling data. The article analyses the dependency of lunisolar correction on the lunar phase and azimuth of the levelling line and correction rate of changes. The paper also revises formulas for calculating lunisolar correction derived from using tide generating potential.Article in Lithuanian.Dangaus kūnų įtakos išmatuotam aukščių skirtumui tyrimas Santrauka. Straipsnyje analizuojama vertikalės nuokrypio dėl dangaus kūnų įtaka išmatuotam aukščių skirtumui. Šią įtaką būtina įvertinti apdorojant precizinės niveliacijos matavimų duomenis. Įvertinta potvynio pataisos priklausomumas nuo Mėnulio fazių ir niveliacijos linijos azimuto bei pataisos kitimo greitis. Taikant potvynio potencialo išraišką, gautos patikslintos išmatuoto aukščių skirtumo vertinimo formulės.Reikšminia žodižiai: potvynio pataisa, dangaus kūnų poveikis, precizinė niveliacija, potvynio potencialas.Анализ влияния небесных тел на измеренную разницу высотРезюме. Под влиянием небесных тел отклонение вертикали вызывает изменения в разнице высот, полученной нивелированием. Необходимо оценить этот эффект в данных высокоточной нивеляции. Были проанали зированы зависимость лунно-солнечных поправок от лунных фаз, азимута линии нивеляций и скорости изменения поправки. Получены уточненные формулы для расчета лунно-солнечной поправки с использованием приливного потенциала.Ключевые слова: лунно-солнечнaя поправкa, влияние небесных тел, высокоточнaя нивеляция, приливной потенциал.