New life of icons in architecture: applications versus synthesis - Uścinowicz, Jerzy (Journal of Architecture and Urbanism, 2010)
Poland, as cultural and religious borderlands which are now, as in the past, a part of Latin, west RomanCatholic, GreekSlavic and East orthodox culture, is a good place to apply comparative analyses of art of both Christian Churches: Eastern Church and western Church. This paper presents selected examples of interaction between architecture, iconography and theology in contemporary sacred art of the last decade in Poland. It also shows the process of evolution of traditional spatial and functional structures and application of new iconography conventions in the orthodox temples. It covers problems in art as well as new essential ideological aspects of symbolical and liturgical nature. The effects of design and creation work, presented in this paper, serve as a basis to classify these objects as traditional. This assessment of the synthesis of art achieved here – being always the basis for creating the liturgical mystery play within the orthodox Church – is left to the reader himself1. Naujas ikonų gyvenimas architektūroje: pritaikymas ar sintezė? Santrauka. Nuo seno Lenkija yra kultūrinis ir religinis paribys. Tai erdvė, kur susilieja Vakarų lotyniškoji Romos katalikų kultūra ir Rytų graikiškoji bei slaviškoji ortodoksų kultūra. Ši erdvė itin įdomi siekiant atlikti Vakarų ir Rytų bažnyčių meno lyginamąją analizę. Straipsnyje nagrinėjami išskirtiniai pastarojo dešimtmečio Lenkijos architektūros, ikonografijos ir teologijos sąveikos šiuolaikiniame sakraliniame mene pavyzdžiai. Čia taip pat atskleidžiamas tradicinių erdvinių ir funkcinių struktūrų raidos bei ikonografinės tradicijos kaitos ortodoksų bažnyčioje procesai. Tyrime svarstomi meno ir svarbiausių naujų ideologinių simbolių bei liturgijos tipų klausimai. Darbe identifikuojami kūrinių ir projektų požymiai tampa pagrindu juos klasifikuoti kaip tradicinius. Čia pateikiamas menų sintezės vertinimas laikytas priemone kurti liturginės paslapties išraišką ortodoksų bažnyčiai. Ar taip yra iš tiesų – paliekama spręsti skaitytojui. Reikšminiai žodžiai: ikonografija, sakralinė architektūra, simbolizmas, stačiatikiai, šventykla, tradicija, inovacija, sintezė.