Funkcinės mutacijos fenomenas ir jo įtakos istorinei Kauno ir Klaipėdos miestų aplinkai - Mozūriūnaitė, Skirmantė (Journal of Architecture and Urbanism, 2011)
The analysis of functional mutation and its influence on the historic parts of Kaunas and Klaipėda cities The article discusses the features of urban spread in Lithuanian cities. It provides a detailed overview of the social, economic, physical, technological and global factors as well as their mutual interaction considering a time aspect. The article deals with the factors and reasons that caused the functional loss of the central parts of Kaunas and Klaipėda cities. Besides, it analyses the change in the urban function dispersion and the factors affecting and determining urban mutations. This article discusses the consequences of urban functions, their factors and trends. The goal of the article is to discuss the factors and implications or urban functional mutations in an urban historic environment. Article in Lithuanian. Santrauka. Miestai yra kompleksiška ir daugiafunkcė sistema, kuri nuolatos vystosi, keičiasi ir adaptuojasi, kad išliktų. Straipsnyje aptariamas Lietuvos miestų pavyzdžiu atlikto empirinio tyrimo funkcinių mutacijų reiškinys ir jo pasekmės miestų istorinių dalių kaitai. Detaliai tiriant socialinių, ekonominių, fizinių, globalinių ir technologinių procesų poveikį nustatyta Kauno ir Klaipėdos miestų istorinių gatvių funkcijų kaita ir aplinkos transformacijų (mutacijų) mastas bei priežastys. Aptariamos urbanistinių funkcijų kaitos pasekmės miesto istorinei aplinkai, architektūriniam identitetui ir proceso dėsningumui. Straipsnyje pateikiama atliktų tyrimų metodika, proceso dėsningumai. Šio straipsnio tikslas – atskleisti miesto funkcijų mutacijas lemiančius veiksnius ir jų pasekmes. Reikšminiai žodžiai: mutacijos, veiksniai, transformacijos, funkcijų nykimas ir mutacija, sklaida, urbanistinės funkcijos, funkcinės mutacijos. First Publish Online: 22 May 2013