Architektūros ir urbanistikos objektų natūros tyrimų metodikos problemos - Zilinskas, Robertas (Journal of Architecture and Urbanism, 2009)
Problems of life research of architectural and urban objects The paper deals with previously unpublished problems of life (live) research in architecture. There have been 5 known cases of attempts to develop standards of such a research, and the results of all the attempts are partially preserved and stored in the Vilnius County archive. Analysis of these attemps and suggestions on applying personal and collective experience of predecessors in determining the principles of life (live) research for the current system of heritage are based on the personal 22-year experience of the author of this paper. Article in Lithuanian. Santrauka. Nagrinėjamos niekad anksčiau publikacijose nenagrinėtos architektūros natūrinių tyrimų problemos. Yra žinomi 5 atvejai, kai bandyta parengti tokių tyrimų normatyvus, visų bandymų produktai yra iš dalies išlikę ir saugomi Vilniaus apskrities archyve. Pateikiamas šių bandymų nagrinėjimas ir pasiūlymai, paremti straipsnio autoriaus 22 metų asmeniniu įdirbiu tyrimų srityje, kaip pritaikyti kolektyvinę pirmtakų ir savo patirtį nustatant natūros tyrimų principus dabartinėmis paveldosaugos sistemos sąlygomis. Reikšminiai žodžiai: stilistinė restauracija, atkūrimas, taikomieji moksliniai tyrimai, istorinės ir meninės raidos tyrimai, autentiškumas, vertingoji savybė, ikonografija, paveldas, paveldosauga, evoliucija, zondavimas, restauravimas, konservavimas, įvaizdis, užstatymo morfotipas, aksiologiniai tyrimai, polichromijos paieškos, kartograma, vektorinė programa, GPS, LKS, 3D skenavimas, ardomieji tyrimai, autorių teisės, datavimas, indukcija, dedukcija, giluminis zondavimas, simetrija, tipiškumas, lauko darbai, kameraliniai darbai. First Published Online: 22 May 2013