Eduardo Andrė kūrybos paveldas Vilniaus miesto plėtros kontekste - André-Olivier, Florence; Deveikienė, Vaiva; Deveikis, Steponas (Journal of Architecture and Urbanism, 2006)
Heritage created by Edouard André in the context of urban development of Vilnius city Cultural and natural heritage in the vicinity of Vilnius, 3 parks at Lentvaris, Trakų Vokė and Užutrakis created by French landscape architects Edouard André and René André in 1898–1900 is very important for Vilnius city development. Article in Lithuanian. Santrauka. Prie Vilniaus turime tris tarptautinės reikšmės kraštovaizdžio architektūros paveldo, želdynų meno ir botanikos objektus, žymaus prancūzų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė (1840–1911) su sūnumi Renė Andrė (1867–1942) XIX a. pab. sukurtus parkus grafų Tiškevičių dvaruose – Lentvario, Trakų Vokės ir Užutrakio. Visi jie, nepaisant skirtingo likimo ir skirtingos priežiūros, išsaugojo žymaus parkų kūrėjo dvasią, kompozicijos principus, meninius akcentus ir netgi detales. Tai nuostabus kultūros paveldas ir ekonominis išteklius. Augdamas Vilnius priartėjo prie šių parkų vėrinio. Trakų Vokės dvaro sodybos ansamblis jau yra Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje (Panerių seniūnija). Sprendžiamas Lentvario įtraukimo į Vilniaus miesto ribas klausimas. Užutrakio dvaro sodybos ansamblis, kaip Trakų istorinio nacionalinio parko dalis, vis dažniau lankomas vilniečių ir Vilniaus svečių. Visi šie parkai, o tiksliau, trys buvusios Tiškevičių dvarų sodybos su parkais, patenka į Vilniaus miesto išorinės struktūros – žaliojo žiedo zoną. Kaip ir daugelio senųjų parkų, išryškėjo šių parkų švietimo ir mokslo, poilsio ir ekologinės funkcijos. Tačiau ar Vilniaus miestas yra pasirengęs, kad šios funkcijos būtų įgyvendintos? Ar patys parkai yra parengti lankytojų srautui? Kaip jie pritaikomi miesto socialiniams ir kultūriniams poreikiams? Bene 30 metų stebėjimų, parkų inventorizacijų (nuo 1957 m.) medžiaga, E. Andrė kūrybos nagrinėjimas ir parkų meno istorinė retrospektyva, kraštovaizdžio architektūros tyrimo metodai leidžia formuoti kai kurias išvadas ir teikti siūlymus dėl šių parkų naudojimo ir tvarkymo. Reikšminiai žodžiai: E. Andrė, parkai, Lentvaris, Trakų Vokė, Užutrakis, želdynų tvarkymas, parkų kūrybos principai. Le patrimoine de la création d’édouard André dans un contexte du développement de la ville de Vilnius Résumé. En Lituanie nous avons quatre parcs, dressés par Edouard André (1840–1911) et son fi ls René André (1867–1942). Trois parcs de ce patrimoine paysager se trouvent prés de Vilnius et créent la couronne verte de la capitale lituanienne ou le triangle d’or des anciens jardins lituaniens. Tous les trois parcs – Lentvaris, Trakų Vokė, Užutrakis, dressés pour la famille noble et riche de Tyszkewicz au tournement de XIX-e et XX-e siècles représentent le patrimoine de l’art des jardins de l’époque au style mixte et sont bien adaptés pour les conditions géographiques, climatiques, orthographiques des lieux. Le choix des plantes indigènes et apportées est bien conçu et les solutions des architectes paysagiste français de renommé international ou mondial sont bien résistées au temps et les conditions pas toujours favorables pour l’architecture et les plantations. Le développement de la ville de Vilnius impose pour les 3 parcs son habitude, son mouvement des visiteurs. Dans ce bijou des jardins, comme dans tous les anciens parcs et jardins, nous trouverons le patrimoine scientifi que, artistique, éducatif ainsi qu’écologique et récréatif. Est-ce que la ville peut prendre et utiliser cette valeur pour sa vie sociale et économique? Est-ce que la ville, la municipalité peut garder et développer ces valeurs dont la proximité avec la ville forme un atout supplémentaire? Est-ce que les parcs peuvent absorber les fl uxes des visiteurs? En donnant l’analyse de la création d’E.André, de la rétrospective du développement nous présentons la vision ainsi que les solutions / suggestions sur les parcs des anciens domaines à Lentvaris, Trakų Vokė et Užutrakis. La qualité de la vision de grand professionnel fait que certains lieux destinés au moment de leur création à une clientèle privée, exigeante et fortunée, ont pu être réappropriés depuis lors par le grand public et se sont adaptés à leur nouvelle fonction avec souplesse. Le parc botanique de Palanga en est un vivant témoin en Lituanie. Il faut suivre. La situation naturelle et géographique dans les trois parcs à côté de Vilnius est extrêmement privilégiée et les rend susceptibles de devenir des vecteurs de tourisme de qualité. First Published Online: 21 May 2013