Miesto parkų efektyvaus projektavimo modeliavimas - Makutėnienė, Daiva; Žiūrienė, Rytė (Journal of Architecture and Urbanism, 2006)
Modelling of efficient city park design The design of urban parks is a complicated and intensive process. Structural design modelling and management is needed which can be efficiently realized using information technologies to reach the required results allowing to satisfy not only the demands of all groups of interest, but also aesthetical, ecological, town planning and the like requirements. Currently systems used for urban park design (GIS, landscape planning, visualization systems) can fulfil tasks which are given only by a designer. In order to use these systems more efficiently it is advisable to create an integrated design system which can incorporate design and database systems. To develop such an integrated system a model of intelligent park design should be created for transfering part of analytical work to computer, when the available data, design criterion and requirements of all groups of interest are estimated. A scheme of the basic structure of an integrated design system and some more detailed stages of design are presented in the paper. Article in Lithuanian. Santrauka. Parkas labai svarbus ekonominis, socialinis, kultūrinis miesto plėtros veiksnys. Miesto parko yra projektavimas sudėtingas ir imlus procesas. Būtinas sisteminis projektavimo modeliavimas ir valdymas, kuris yra efektyvus taikant informacines technologijas. Projektuojant parkus būtina atsižvelgti į įvairių suinteresuotų grupių poreikius, taip pat į estetinius, architektūrinius, ekologinius, ekonominius reikalavimus. S˘iuo metu projektuojant parkus taikomos įvairios informacinės technologijos - geoinformacinės sistemos, kompiuterinio projektavimo ir grafinės sistemos, duomenų bazių valdymo sistemos. Tikslinga kurti integruotas parkų projektavimo ir valdymo sistemas, kurios jungtų projektavimo, duomenų valdymo, žinių sistemas į vieną branduolį, leidžiantį taikyti intelektinį parko ir infrastruktūros projektavimą ir valdymą. Reikšminiai žodžiai: miesto parkai, informacinės technologijos, kompiuterinis projektavimas, integruotos sistemos, geoinformacinės sistemos, vizualizavimas. First Published Online: 21 May 2013