Miestų meninio apšvietimo šiuolaikinės tendencijos - Valevičius, Martynas (Journal of Architecture and Urbanism, 2009)
Contemporary tendencies in artistic urban lightingThe paper is dedicated to contemporary tendencies in artistic lighting. The tendencies are disclosed through lighting of both urban holistic specific architectural and engineering objects, and analysis of lighting tool tendencies is proposed. The paper deals with an idea that contemporary lighting integrates new functions into architecture – different types of art and communication. Tools of contemporary lighting are related to scientific and technical progress and new opportunities. An idea is proposed that due to profound planning of lighting, the light, form and technology might be used in the process of creating urban lighting. In this process a great role belongs to urban aesthetics, media and ecology. A conclusion is drawn, that contemporary lighting integrates new functions into architecture; the priorities of tendencies in contemporary artistic urban lighting should be given in complex: combining aesthetical and economic subjects.Article in Lithuanian.Santrauka. Straipsnyje nagrinėjamos miestų meninio apšvietimo šiuolaikinės tendencijos. Keliama idėja, kad šiuolaikinis apšvietimas į architektūrą integruoja naujas funkcijas – įvairias meno ir komunikacijos rūšis. Šiuolaikinio apšvietimo priemonės yra susijusios su mokslo ir technikos pažanga bei jos galimybėmis. Straipsnyje teigiama, kad įžvalgiai planuojant ir kuriant miesto apšvietimą, šviesą, formą ir technologiją galima panaudoti drauge. Šiame procese svarbų vaidmenį atlieka miesto estetika, medija ir ekologija. Straipsnyje pateikiamas teorinių įžvalgų ir praktinių realizacijų apibendrinimas.Reikšminiai žodžiai: meninis apšvietimas, šviesos panorama, apšvietimo tendencijos, šviesos tarša, medijos fasadai.