Naktinis miestovaizdis: samprata, tipologija ir planavimas - Valevičius, Martynas (Journal of Architecture and Urbanism, 2008)
Urban nightscape: conception, typology and planningThe paper is dedicated to urban night lighting analysis. Till nowadays the meaning of urban night lighting which forms the visual urban identity wasn‘t a research object. Urban lighting has both social and economic benefit, that is why in many cases the city is illuminated, but quite spontaneous together with the process of energetic economics evolution. The artistic value of urban night lighting is still not discovered in Lithuania. The aesthetics of illuminated streets, pedestrian areas, squares, plants, monuments and exclusive architectural objects, which form urban night scenery, is still not valued and, fortunately, it has substantial future vista.Article in Lithuanian.Santrauka. Analizuojamas naktinis miestovaizdis, kurio reikšmė formuojant vizualinį miesto identitetą iki šiol Lietuvoje nebuvo tyrinėta. Apšviesti miestą socialine ir ekonomine prasme yra rentabilu, todėl apskritai miestas yra pakankamai apšviestas, tačiau tai vyksta spontaniškai energetinio ūkio evoliuciniame procese. Naktinio miestovaizdžio meninis reikšmingumas Lietuvoje vis dar neatskleistas. Apšviestų gatvių, pėsčiųjų zonų, aikščių, skverų, želdinių, monumentų ir išskirtinių architektūros objektų, sudarančių naktinį miestovaizdį, estetika nėra įvertinta, nors jos galimybės yra labai didelės.Reikšminiai žodžiai: naktinis miestovaizdis, miesto apšvietimas, miesto apšvietimo tipologija, apšvietimo planas.First Published Online: 22 May 2013