Šių dienų megapolio miestovaizdžio hipotetinioprototipo metmenys - Zaleckis, Kęstutis (Journal of Architecture and Urbanism, 2007)
Sketch for a hypothetic prototype of contemporary megapolis townscapeThe town is a multifaced, multiformcultural organism developing according to certain objective laws. The townscape of a town could be regarded as a cultural artefact – a partially autonomous form of external consciousness. Such an approach requires corresponding dynamical models for effective townscape formation. An effort is made to sketch such a dynamical model for the townscape of a contemporary megapolis on the basis of analogy between urban and verbal texts.Article in Lithuanian.Santrauka. Miestas – pagal tam tikrus objektyvius dėsningumus besivystantis, daugiaveidis ir daugiaformis, dinamiškas kultūrinis organizmas, į kurio formuojamą miestovaizdį gali būti žvelgiama kaip į kultūrinį artefaktą – savotišką išorinės, iš dalies autonomiškos sąmonės formą, kuriai reikia atitinkamų formavimo modelių. Taikant analogiją su verbaliniu tekstu, straipsnyje siekiama apibrėžti šių dienų megapolio miestovaizdžio dinaminio modelio preliminarias gairesReikšminiai žodžiai: megapolis, miestovaizdis.First published online: 21 May 2013