A model for solving structural, technological and safety problems - Liaudanskienė, Rita; Simanavičienė, Rūta; Ustinovichius, Leonas (Journal of Civil Engineering and Management, 2012)
The authors of the present work offer the developed model of suggesting solutions to structural, technological and safety problems based on the use of a tree diagram as a tool for decision analysis and visualization. The model is aimed at integrating solutions worked out in the considered areas into a single variant as a research object. A multi-stage decision model reflecting a set of the available combinations of alternatives is developed. The branches of the tree diagram are interlinked based on the inherent relations between building structures, technologies and work safety. The interaction and interrelationship between the criteria describing the above issues affect each criterion in a very specific way. The performance of the system allows the authors to evaluate the effect of each criterion and its interaction with other criteria, which in turn helps with choosing appropriate solutions to solving structural, technological and safety problems. Konstrukcinių, technologinių ir saugos problemų sprendimo modelis Santrauka. Šiame darbe autoriai sukūrė konstrukcinių, technologinių ir saugos sprendimų modelį, taikydami sprendimų analizės ir vizualizavimo įrankį – sprendimų medį. Pagrindinė šio modelio paskirtis – sujungti trijų sričių sprendimus į vieną bendrą nagrinėjamą variantą. Sukurtas daugiapakopis sprendimo modelis, vaizduojantis galimų alternatyvių derinių aibę. Sprendimų medžio šakos tarpusavyje sujungiamos remiantis esamu konstrukcijų, technologijų ir darbų saugos neatsiejamu ryšiu. Veiksnių sąveikos ir susijungimas turi unikalią įtaką kiekvienam veiksniui. Sistemos veikimas leidžia įvertinti kiekvieno rodiklio sąveikos poveikius, o tai padeda užtikrinti tinkamą konstrukcinių, technologinių ir saugos sprendimų pasirinkimą, sudaro prielaidą įgyvendinti statybos projektus išsaugant žmogaus gyvybę ir užkertant kelią galimiems sveikatos sutrikdymams. Reikšminiai žodžiai: darbuotojų sauga ir sveikata, nelaimingas atsitikimas, profesinis susirgimas, statybų sektorius, statybos procesas, darni darbo vieta, medžio diagrama, sprendimų analizė.