Modification of properties of structural lightweight concrete with steel fibres - Domagała, Lucyna (Journal of Civil Engineering and Management, 2011)
Structural lightweight aggregate concrete (SLWAC) is an alternative building material to normal-weight one, due to its ability to reach a relatively high compressive strength at still significantly lower density. Nevertheless, the application of lightweight aggregate instead of normal-weight one to concrete must result in deterioration of some characteristics of the composite. One of the methods of improving SLWAC properties is incorporation of fibers into concrete. This paper focuses on the influence of steel fibres on modification of properties of structural lightweight concrete with sintered fly ash aggregate. Two different concrete mixtures, producing various levels of matured composite density and compressive strength, were modified with three dosages of fibers: 30, 45 and 60 kg/m3. The applied amounts did not result in significant deterioration of the rheological parameters of concrete mixtures. Despite relatively low volume content of fibres, a considerable increase of flexural and tensile splitting strength was observed. Fibres also improved concrete shrinkage as well as post-peak deformability in uni-axial compression. The effect of steel addition on compressive strength proved to be dependent on specimen type. Nevertheless, it was not as crucial as in the case of the above characteristics. However, the modulus of elasticity of SLWAC was not affected by fibre addition. Lengvojo betono savybių modifikavimas plieninėmis fibromis Santrauka. Konstrukcinis su lengvaisiais užpildais betonas (SLWAC) yra normalaus svorio statybinių medžiagų alternatyva, turinti mažesnį tankį ir gebėjimą pasiekti gana didelį gniuždomąjį stiprį. Nepaisant to, lengvieji užpildai, naudojami vietoj normalaus svorio užpildų, realiai gali pabloginti kai kurias kompozito savybes. Vienas iš lengvojo betono SLWAC savybių tobulinimo būdų yra plieninių fibrų įterpimas į betono sudėtį. Šiame darbe aptariamas plieninių fibrų poveikis konstrukcinio lengvojo betono su lakiaisiais pelenais savybėms. Tikslui pasiekti buvo parinktos pagal tankį ir gniuždomąjį stiprį dvi skirtingos betono sudėtys su skirtingais (30, 45 ir 60 kg/m3) plieninių fibrų tankiais. Paruošti bandiniai buvo naudoti gniuždomajam stipriui ir kitoms savybėms nustatyti. Tyrimų rezultatai parodė, kad plieninių fibrų priedas nepablogino reologinių betono mišinio rodiklių. Nepaisant palyginti mažo fibrų kiekio, labai padidėjo bandinių lenkiamasis ir tempiamasis stipris. Fibros taip pat pagerino deformacines betono savybes. Gauto kompozito gniuždomasis stipris iš dalies priklausė nuo naudojamų plieninių fibrų charakteristikų. Tačiau plieninių fibrų priedas nepakeitė SLWAC tamprumo modulio. Reikšminiai žodžiai: lengvasis betonas, plieninės fibros, gniuždomasis, lenkiamasis, tempiamasis stipris, tamprumo modulis, įtempiai, susitraukimas, reologija, irimo pobūdis.