Manufacturing technologies and dynamics of hot‐mix asphalt mixture production - Sivilevičius, Henrikas; Šukevičius, Šarūnas (Journal of Civil Engineering and Management, 2009)
In most countries, the pavement of motor roads, airfields and other trafficked areas is made of hot‐mix asphalt (HMA) mixture prepared by asphalt mixing plants (AMP) of various designs. The total output of HMA mixtures shows the dynamics of national road transport infrastructure’s development, corresponding to the increasing number of vehicles, traffic intensity and axle loading. HMA mixtures are made by using various technologies, which have some advantages and disadvantages. The paper presents technological schemes of making HMA mixtures used in Lithuania and other countries. The development of AMP and technical and technological characteristics of new computer‐aided AMP models used at various asphalt production companies (APC) were analysed. Based on the data provided by the European Asphalt Pavement Association (EAPA), the correlational‐regression relation between the country’s area and the amount of the produced HMA mixtures was established. The data on the total output of HMA mixtures in Lithuania cannot be found in the information provided by EAPA. For the first time, the dynamics of the production of HMA mixtures by particular APC in Lithuania over the last 10 years (1998–2007) has been determined based on the data directly obtained from their manufacturers. The data were analysed and compared to the output of HMA mixtures in other countries and the dynamics of the development of AMP models used in Lithuania and changes in their numbers were determined. Santrauka Daugelyje šalių automobilių kelių, skridimo aikštelių ir kitų eismo zonų danga įrengiama iš karšto maišymo asfalto (KMA) mišinio, pagaminto skirtingos konstrukcijos asfaltbetonio maišytuvuose (ABM). KMA mišinio gamybos apimtys rodo šalies kelių transporto infrastruktūros plėtros dinamiką ir atitiktį didėjantį automobilių skaičių, jų eismo intensyvumą ir ašies apkrovas. KMA mišinys gaminamas taikant skirtingas technologijas, turinčias privalumų ir trūkumų. Darbe pateiktos Lietuvos Respublikos ir kitų šalių KMA mišinių gamybos technologijos schemos. Išanalizuota ABM tobulinimo raida ir įmonėse veikiančių naujų modelių kompiuteriais valdomų ABM techninės ir technologinės charakteristikos. Naudojant European Asphalt Pavement Association (EAPA) duomenis, gauta koreliacinė-regresinė šalies ploto ir pagaminto KMA mišinio kiekio sietis. EAPA skelbiamoje informacijoje nėra duomenų, rodančių suminius Lietuvoje pagaminto KMA mišinių kiekius. Pirmą kartą iš asfalto mišinių gamintojų surinkus ir susisteminus duomenis, tiesiogiai gauta 10 metų (1998–2007) Lietuvos Respublikos asfaltbetonio gamyklose (ABG) pagaminto KMA mišinių kiekio dinamika ir ji palyginta su kitose šalyse pagaminto KMA mišinio kiekiais. Atlikta Lietuvoje veikiančių ABM modelių ir skaičiaus kaitos dinamika. First Published Online: 14 Oct 2010 Reikšminiai žodžiai: karštai maišytas asfaltas, asfaltbetonio maišytuvas, asfaltbetonio gamykla, periodinio veikimo maišytuvas, produkcijos dinamika, technologiniai procesai.