The regulation of structural parameters of ceramics depending on the drying regime - Mačiulaitis, Romualdas; Malaiškienė, Jurgita (Journal of Civil Engineering and Management, 2009)
Always in the shaped semimanufactures of ceramics is some humidity, which we must eliminate before burning. Drying process is to safeguard the satisfactory strength of semimanufactures. Additionally, changes of ceramic samples capacity is to end the drying process, associated with elimination of humidity that would not compose defects ‐ gaps, fractures, fragmentation etc. In this work it was shown, how the selected stages of drying regime influence the structural parameters of ceramics (reserve of porous volume, heterogeneity degree of structure, maximum rate of capillary rise according to watering front, capillary rate of mass flow, water absorption) and vice verse, how the selection of the dimensions of the stages for drying regime depends on the desired values of the of ceramics. Santrauka Džiovinimas gaminant keraminius dirbinius yra labai svarbus technologinis procesas, nes džiovinant turi baigtis keraminių bandinių tūrio pokyčiai, susiję su drėgmės pasišalinimu, kad neatsirastų defektų – plyšių, įtrūkių, nuskilimų ir t. t. Darbe buvo išnagrinėta, kaip džiovinimo režimo parinkimas gali lemti defektų atsiradimą ir tokias struktūrines keraminių bandinių charakteristikas, kaip poringosios erdvės rezervas, struktūros nevienalytiškumo laipsnis, maksimalus kapiliarinio pakilimo pagal drėkinimo frontą greitis, kapiliarinis masės srauto greitis ir vandens įmirkis. Tikslui pasiekti keraminiai bandiniai buvo paruošti parinkus 8 džiovinimo režimus, o kitus technologinius veiksnius (formavimo mišinio sudėtis, degimo temperarūra, temperatūros kėlimo greitis degant ir kt.) palikus nekintamus. Nustačius keraminės šukės struktūrines charakteristikas ir atlikus gautų duomenų statistinę analizę, buvo sudarytos empirinės lygtys. Pagal jas buvo pagrįsta, kaip kiekvienas parinktas džiovinimo režimo etapo dydis lemia struktūrinių rodiklių verčių kitimą ir kaip galima reguliuoti džiovinimo režimą, norint gauti tam tikras struktūrinių charakteristikų vertes. Reikšminiai žodžiai: keramika, struktūriniai rodikliai, džiovinimo režimas, statistinė analizė. First Published Online: 14 Oct 2010