Deterioration of steel properties in corroded sheets applied to side surface of tanks for liquid fuels - Maślak, Mariusz; Siudut, Janusz (Journal of Civil Engineering and Management, 2008)
Results of experimental investigations concerning a quantitative assessment of the influence of corrosion intensity in sheets applied to side surface of tanks for liquid fuels on values of mechanical properties of steel they have been made from, have been presented and analysed. Noticeable reduction of steel yield point as well as growth of its brittleness have been observed mainly in sheet zones with not uniform and pitting corrosion. The reason for such an occurrence is associated to impairment of cementite skeleton of steel, as well as to accumulation of micro‐damages and micro‐notches, both inside of material structure and on its surface, what resulted in local stress concentrations. Surūdijusių lakštų, naudotų skystojo kuro talpyklų išoriniams paviršiams, plieno savybių blogėjimas Santrauka. Pateikti ir aptarti eksperimentinių tyrimų, susijusių su lakštų, naudotų skystojo kuro talpyklų išoriniams paviršiams, rūdijimo intensyvumo poveikio į plieno, iš kurio jie buvo pagaminti, mechaninių savybių skaitiniu įvertinimu, rezultatai. Vertas dėmesio plieno takumo ribos sumažėjimas, taip pat jo trapumo padidėjimas, buvo pastebėti lakštų srityse, pakenktose tolygiojo ir taškinio rūdijimo. Tokio atvejo priežastis siejama su plieno cementito griaučių gadinimu, taip pat su mikropažaidų ir mikrogriovelių sankaupa, abiems esant medžiagos sandaroje ir ant jos paviršiaus. Tai sukėlė vietinių įtempių santalką. Reikšminiai žodžiai: rūdijimas, plieninės skysčių talpyklos, plieno savybės, tempiamasis stipris, smūginė laikomoji galia, trapumas, mikrogrioveliai. First Published Online: 14 Oct 2010