Cracking shear strength of RC slender beams without stirrups - Arslan, Guray (Journal of Civil Engineering and Management, 2008)
This study presents alternative cracking shear strength equations for slender reinforced concrete (RC) beams without stirrups. More than 80 data has been obtained from existing sources of RC beam shear test results covering a wide range of beam properties and test methods. The proposed cracking shear strength equations are applied to existing test data for normal strength concrete (NSC) and high‐strength concrete (HSC) slender beams and the results are compared with those predicted by the ACI 318 equations. It can be also noted that the test results are in better agreement with proposed cracking shear strengths. However, because the test data for high‐strength concrete members are very limited, further research is required to verify these equations. Sankabomis nearmuotų liaunų gelžbetoninių sijų atsparumas skersinei jėgai Santrauka. Pateikta alternatyvi sankabomis nearmuotų liaunų gelžbetoninių sijų pleišėjimo stiprio įstrižajame pjūvyje skaičiavimo formulė. Surinkta daugiau nei 80 gelžbetoninių sijų eksperimentinių duomenų, kurie apima platų geometrinių matmenų, medžiagų savybių ir bandymo metodų spektrą. Šiai duomenų imčiai atliktas lyginamasis statistinis pleišėjimo stiprio įstrižajame pjūvyje skaičiavimas taikant pasiūlytąją formulę bei ACI 318 projektavimo normų priklausomybę. Derėtų pabrėžti, kad pasiūlyta išraiška gautas geresnis teorinių ir eksperimentinių skaičiavimo rezultatų sutapimas. Vis dėlto aukšto stiprio betono sijų eksperimentinių duomenų kiekis yra ribotas. Todėl pasiūlyta priklausomybė turėtų būti tobulinama, tiksliau įvertinama betono stiprio įtaka. Reikšminiai žodžiai: gniuždomasis stipris, gelžbetonis, pleišėjimas, atsparumas skersinei jėgai, liauna sija, kaiščio efektas, įstrižasis tempimas. First Published Online: 14 Oct 2010