Influence of longitudinal reinforcement on development of normal cracks - Jokūbaitis, Vidmantas; Pukelis, Petras (Journal of Civil Engineering and Management, 2005)
Using a model of normal crack propagation in reinforced concrete members, an analytical expression is presented for the stress intensity factor defining the intensity of stress in area at the crack tip. This factor is in linear relationship to the stress in tensile reinforcement, which can be determined by different methods. The analysis performed indicates that there is a direct relationship between the stress intensity factor and normal crack depth, when a stable and chaotic propagation of cracks in the initial cracking stage of the member terminates. In addition, expression of this relationship depends significantly on reinforcement ratio of underreinforced beams. Išilginės armatūros įtaka normalinių plyšių plitimui Santrauka. Pagal normalinio plyšio plitimo modelį gelžbetoniniame elemente galima apskaičiuoti tempiamosios armatūros įtempius. Pateikiama įtempių intensyvumo koeficiento, nusakančio įtempių lauko intensyvumą, analizinė išraiška. Šis koeficientas tiesiogiai proporcingas tempiamosios armatūros įtempiams. Įtempių intensyvumo koeficiento reikšmės buvo tarpusavyje palygintos ir pagal skirtingas metodikas apskaičiuoti tempiamosios armatūros įtempiai. Analize parodė, kad egzistuoja aiški priklausomybė tarp įtempių intensyvumo koeficiento ir normalinio plyšio aukščio (ilgio), kai baigiasi nestabilus plyšių plitimas elemento pleišėjimo pradžioje. Be to, šios priklausomybės išraiškai didelės reikšmės turi neperarmuotų sijų armavimo koeficientas. Raktiniai žodžiai: įtempiai, tempiamoji armatūra, normaliniai plyšiai, įtempių intensyvumo koeficientai. First Published Online: 14 Oct 2010