Optimisation of grillage-type foundations/Pamatų sijyno optimizavimas - Belevičius, Rimantas; Valentinavičius, Saulius (Journal of Civil Engineering and Management, 2000)
Suformuluoti pamatų sijyno optimizavimo uždavinių matematiniai modeliai, pasiūlyti jų sprendimo algoritmai. Išspręsti trys uždaviniai: lenkimo momentų, atraminių reakcijų minimizavimo ir bendras reakcijų ir lenkimo momentų minimizavimo uždavinys. Statikos uždavinys sprendžiamas baigtinių elementų metodu. Panaudotas paprastas dviejų mazgų lenkiamo strypo elementas su dviem laisvumo laipsniais mazge. Jautrumo atramų postūmiams analizė atlikta analitiškai. Optimizavimui taikytos tiesinio matematinio programavimo procedūros. Kadangi optimizavimo uždavinys yra aiškiai netiesinis, programoje įdiegtas iteracinis interaktyvus patikslinimo procesas, leidžiantis keisti atramų postūmius taip, kad optimizavimo procedūros numatymai reikiamu tikslumu atitiktų baigtinių elementų metodo sprendinius. Pirmųjų dviejų tipų uždaviniai suformuluoti griežtai, o bendrajam momentų/reakcijų optimizavimo uždaviniui taikytos tam tikros inžinerinės prielaidos. Pateikti visų trijų optimizavimo uždavinių sprendiniai įvairioms pamatų sijoms. First Published Online: 26 Jul 2012