Weather durability of external wall thermal insulation system with a thin-layer plaster finish/Pastatų sienų šilumos izoliacinių sistemų su plonasluoksnio tinko apdaila ilgaamžiškumas - Ramanauskas, Juozas; Stankevičius, Vytautas (Journal of Civil Engineering and Management, 1998)
Papildomai apšiltintos sienos – santykinai nauja ativarinė konstrukcija Lietuvoje. Sienų šiltinimui ir išorės apdailai apsimoka naudoti tik kokybiškas, ilgaamžes ir kartu santykinai nebrangias medžiagas. Tam, kad statybose būtų naudojamos tik patikimos ilgaamžes medžiagos, reikia patikimos, moksliškai pagrįstos kokybės kontrolės ir ilgaamžiškumo prognozavimo metodikos. Šiame darbe apibendrinta pastatų sienų išorinių sluoksnių atsparumo klimatui prognozavimo patirtis. Ištirtos apšiltinimo sistemose naudojamų apdailos medžiagų fiziinės savybės, konstrukcijoje vykstantys fizikiniai procesai. Pagrindinis dėmesys skiriamas ilgaamžiškumo bandymams klimatinėje kameroje, kur konstrukcijos elementas (šilumos izoliacinė medžiaga+apdaila) veikiamas modeliuotais klimatinių poveikių (lietinimas–šaldymas–šildymas) ciklais. Modeliuotais klimatinių poveikių ciklais bandant sienų apdailai skirtas medžiagas buvo gauti rezultatai, leidžiantys prognozuoti šių medžiagij ilgaamžiskumą Lietuvos klimato sąjygomis. Pagrindinės apsauginių apdailos sluoksnių irimo priežastys yra: nevienodos panaudotų medžiagų temperatūrinės-dregminės deformacijos, vandens garų slėgis, susidarantis dėl intensyvaus garavimo procesų didėjant drėgnų plonasluoksnių medžiagų temperatūrai, sluoksnių sandūrose atsirandantys defektiniai irimo židiniai, kuriuose kaupiasi dregmė drėkinimo, šaldymo ir džiūvimo metu, daugkartinis susikaupusio vandens užšaldymas ir atšildymas, ypač pirminių defektų židiniuose. Plonasienių apdailos sluoksnių, tiesioginiu būdu įrengtų ant apšiltinančio pagrindo, irimą pirmiausiai lemia visos plonasienės konstrukcijos išsisluoksniavimas ir išsigaubimas dėl klimato temperatūros ir drėgmės kompleksinio poveikio. Šį processą vėliau pagilina ir paspartina pačios medžiagos senėjimas ir irimas. Apšiltinimo sistemų atsparumą kompleksiniams klimato poveikiams pagerina plonasienio tinko paviršiaus dažymas Vandenį atstumiančiais dažais, vandens pralaidumą mažinančių priedų naudojimas apdailos sluoksnių mišiniuose, armavimo tinklelio naudojimas. Eksperimentais nustatytos priklausomybės tarp apdailai panaudotų medžiagų atsparumo kompleksiniams poveikiams klimatinėje kameroje ir šių medžiagų fizikiniųdrėgminių savybių. Geriausias šiltinamoje konstrukcijoje panaudotų medžiagų sąveikos derinys būna tuomet, jeigu tų medžiagų svarbiausių fizikinių savybių santykių (dalmens) kitimo sparta artėja prie vieneto. Siekiant tiksliau įvertinti pastatų sienų išorinio apšiltinimo sistemų išorinio apdailos sluoksnio atsparumą klimato poveikiams, tikslinga papildomai modeliuoti kaitinimo-lietinimo ciklus, kurie įvertintų vasaros sezonui būdingus pavojingiausius klimato poveikių derinius. First Published Online: 26 Jul 2012