Moisture changing tendencies in walls additionally insulated from the inside/Drėgnumo kitimo tendencijos atttvarose, papildomai apšiltintose iš vidinės pusės - Čekanavičius, Artūras (Journal of Civil Engineering and Management, 1998)
Drėgmės ir šilumos pokyčiai, vykstantys atitvaroje, tarpusavyje susiję ir laikui bėgant kinta. Mūsų šalies klimato sąlygomis temperatūros šiltinamosios medžiagos ir atitvaros sąlytyje gali būti teigiamos ir neigiamos. Išorinėje sienoje, apšiltintoje iš vidaus su garo izoliacija, drėgmė gali pasišalinti tik per išorinę atitvaros pusę. Todėl vasaros metu pastebimas atvirkštinis procesas, kai sąlytyje su garo izoliacija padidėja mineralinės vatos drėgnumas ir gali atsirasti trumpalaikis kondensatas. Šiltinamojoje konstrukcijoje be garo izoliacijos pastebimas didesnis drėgnumas ir gali trumpai atsirasti kondenato. Tikimybė atsirasti kondensatui dviejų medžiagų sandūroje sumažeja, atitvarą apšiltinus iš vidaus plonesniu šiltinamosios medžiagos sluoksniu. Priešingai konstrukcijai su garo izoliacija, šia džiūvimas vyksta į abi puses. Geriausias efektas atitvaras šiltinant iš vidaus gaunamas, kada šiltinamosios medžiagos storis per visą šiltinamos atitvaros perimetrą yra vienodas, nes temperatūrinių laukų išsidėstymas tolygesnis. Apie garo izoliacijos būtinumą turi būti sprendžiama atlikus apšiltintos atitvaros konstrukcijos šiluminius-drėgminius balanso apskaičiavimus. First Published Online: 26 Jul 2012