Sensitivity analysis of initially curved thin-walled bars/Plonasienių kreivų strypų jautrumo analizė - Chodor, Leszek; Bijak, Roman (Journal of Civil Engineering and Management, 1997)
Darbe siūloma nauja trimačcių kreivų plonasienių konstrukcijų (arba sistemų) jantrumo analizės metodika. Laikoma, kad konstrukcijos dirba tamprioje stadijoje, tačiau gali patirti didelius poslinkius ir posūs. Konstrukcijos jautrumas bazinių kintamųjų (pavyzdžiui, jėgų, geometrijos ar medžiagų parametrų) pokyčių atžvilgiu nustatomas tiesioginio diferencijavimo metodu, standartine Zienkiewicz ir Taylor pasiūlyta prieaugių procedūra. Siūlomi metodai iliustruojami trimačio kreivo plonasienio strypo pavyzdžiu Stiypo matematiniame modelyje įvertintos skersinės šlyties bei skerspjūvio susukimo deformacijos. Parodyta, kad siūloma metodika tinkama modeliui realizuoti baigtinių elementų metodu. Strypo baigtinis elementas fonnuojamas virtualaus darbo principu. Išvestos visų baigtinio elemento struktūrinių matricų išraiškos. First Published Online: 26 Jul 2012