The influence of the resonant ceiling with the rectangularshaped slits on the hall acoustics - Stauskis, Vytautas (Journal of Civil Engineering and Management, 1996)
Kabamųjų rezonansinių lubų su stačiakampės formos plyšiais įtaka salės akustikai Pateikiami tyrimų rezultatai apie rezonansinių kabamųjų lubų su stačiakampės formos plyšiais tarp plokštumų įtaką salés reverberacijos laikui, garso absorbcijos koeficientams ir absorbcijai, akustiniam svorio centrai ir muzikos skambėjimo skaidrumo indeksui. Tyrimai atlikti fiziniame salés modelyje (mastelis 1:25). Rezonansinės lubos su 100 cm pločio stačiakampiais plyšiais tarp plokštumų, kurie yra 100 cm atstumu nuo standaus paviršiaus, reverberacijos laiką, esant rezonansiniams dažniams 200 ir 250 Hz, sumažina 1,8 sekundės, ir apie 1,2 sekundės esant žemesniems dažniams. Esant aukštiems dažniams šis sumažėjimas nedidelis ir siekia apie 0,5 s. Kabamųjų lubų aukščio didėjimas turi nedidelės įtakos tik esant žemiems dažniams. Ankstyvas reverberacijos laikas EDT diapazone 50–200 Hz sumažėja 1,5–2,5 s, o esant aukštesniems dažniams jis yra nedidelis. Garso absorbcijos koeficientai daugiausiai padidėja esant rezonansiniams dažniams 200 ir 250 Hz. Tada, kai kabaimųjų lubų aukštis yra 100 cm, salés garso absorbcija padidėja iki 140 m2. Kai lubų aukštis yra 400 cm, tai absorbcija ne padidėja, o sumažėja, nors turėtų būti atvirkščiai. Paaiškinamos šio reiškinio priežastys. Dideliems reverberacijos laiko ir garso absorbcijos pokyčiams turi įtakos vien tik plyšiai tarp plokštumų. Jokių papildomų absorbuojančių medžiagų tam nėra naudojama. Rezonansinės lubos su stačiakampės formos plyšiais turi įtakos akustiniam svorio centrai ir skaidrumo indeksui C 80. First Published Online: 26 Jul 2012