Multicriteria verbal analysis of territory planning system's models from legislative perspective - Ustinovichius, Leonas; Barvidas, Arunas; Vishnevskaja, Andzelika; Ashikhmin, Ilya V. (Journal of Civil Engineering and Management, 2011)
The process of compiling the documents (plans) of territory planning is a complicated task, requiring much time, effort, knowledge and skills. Therefore, the factors influencing territory planning should be defined and their role in developing a general spatial concept, stating the priorities in land use, environment protection, monument preservation, the use of forests and water, as well as in the development of residential and industrial areas, infrastructure, the regulation of the employment of residents and the activities of natural and juridical persons, should be determined. The main principles of territory planning at state level in Lithuania, Poland and Germany are considered. The paper aims to analyse the models of territory planning used in Lithuania, Poland and Germany and to define key criteria influencing this process in the considered countries. The models analysed are compared using a multicriteria method of verbal analysis (UniCom-BOS).Teritorijų planavimo sistemos modelių daugiatikslė verbalinė analizė teisiniu aspektuSantrauka. Teritorijų planavimo dokumentų (planų) rengimo procesas šiuo metu yra sudėtinga, daug laiko, pastangų, žinių bei įgūdžių reikalaujančia procedūra. Todėl svarbu nustatyti veiksnius, darančius įtaką teritorijų planavimo procesui, išanalizuoti minėtų veiksnių svarbą teritorijų vystymo bendrajai erdvinei koncepcijai, žemės naudojimo prioritetams, aplinkosaugai, paminklosaugai, žemės, miškų ir vandens naudmenoms, gyvenamosioms bei gamybinėms teritorijoms, infrastruktūros sistemos formavimui, gyventojų užimtumo reguliavimui fizinių ir juridinių asmenų veikloje. Nagrinėjami Lietuvos, L. Ustinovichius et al. Multicriteria verbal analysis of territory planning system's models from legislative perspective Lenkijos ir Vokietijos nacionalinio lygmens teritorijų planavimo principai. Straipsnio uždavinys—atlikti teritorijų planavimo sistemos modelių Lietuvoje, Lenkijoje ir Vokietijoje analizę bei nustatyti pagrindinius efektyvumo rodiklius, darančius įtaką teritorijų planavimo procesams minėtose šalyse. Modeliai lyginami taikant daugiatikslį verbalinį metodą (sistemoje UniComBOS).Reikšminiai žodžiai: teritorijų planavimas, darni urbanistinė plėtra, daugiatikslė verbalinė analizė, sprendimą priimantis asmuo (SPA).