Mathematical modelling of dispute proceedings between investors and third parties on allegedly violated third-party rights - Šostak, Olga Regina; Vakrinienė, Sigutė (Journal of Civil Engineering and Management, 2011)
The article analyses the possible influence of third-party rights infringed during construction planning on the implementation of an investment project. In a construction project, judicial disputes are an unwanted risk factor, which may disrupt the entire project. It is therefore necessary to plan and apply preventive measures for the mitigation of such risk in the initial planning stage of a construction project. The article, for that purpose, presents modelling a dispute between investors and third persons on allegedly violated third-party rights with the help of a tree that illustrates the possible actions of the dispute parties. A mathematical model for dynamic programming the dispute on allegedly violated third-party rights has been developed; it helps to determine the optimal investor's strategies for each situation that involves decision-making.Ginčo proceso tarp investuotojų ir trečiejų asmenų dėl galimai pažeistų trečiejų asmenų teisių matematinis modeliavimasSantrauka. Nagrinėjama, kaip trečiųjų asmenų teisių pažeidimai, planuojant statybas, gali veikti investicinio projekto įgyvendinimą. Įgyvendinant statybos projektą, teisminio ginčo atsiradimas yra nepageidaujamas rizikos faktorius, galintis sužlugdyti visą projektą. Todėl vykdant statybos projektą jau pradiniame projekto planavimo etape būtina numatyti ir taikyti prevencines priemones tokios rizikos mažinimui. Siekiant šio tikslo straipsnyje atliktas ginčo tarp investuotojų ir trečiųjų asmenų dėl galbūt pažeistų trečiųjų asmenų teisių modeliavimas, sudarant ginčo šalių elgsenos variantų formavimo medį. Sudarytas ginčo proceso dėl galbūt pažeistų trečiųjų asmenų teisių dinaminio programavimo matematinis modelis, leidžiantis nustatyti optimalias investuotojo strategijas kiekvienoje situacijoje, kai reikia priimti sprendimus.Reikšminiai žodžiai: investicinis statybos procesas, trečiøjų asmenų teisių gynimas, teisminis teisių gynimas, sprendimų medis, dinaminis programavimas, rekurentinės lygtys, optimali elgesio strategija.