Clay slope stability computations - Ždankus, Narimantas Titas; Stelmokaitis, Gediminas (Journal of Civil Engineering and Management, 2008)
This paper presents new ideas about the possibilities to increase the reliability of clay slope stability computation method. Many known methods are proved to give controversial results. The reason for this discrepancy is explained to be the result of assumptions and simplifications introduced into the methods, insufficiently precise estimation of porous water pressure, and the dependency of clay cohesion on a sudden change of compression as well. The method of a modified Boussinesq equation and slices is suggested to compute slope stability in terms of clay cohesion and internal friction determined under unconsolidated‐undrained conditions.Molio šlaito stabilumo skaičiavimasSantrauka. Moliui būdinga filtracijos koeficiento priklausomybė nuo slėgio gradiento ir nulinis vandens laidumas, kai gradientas mažesnis už pradinį. Dėl šios priežasties depresijos kreivė molio šlaite yra trumpa ir stati, dažnai ji sutampa su šlaitu. Staiga apkrovus šlaitą ir padidėjus gniuždymo įtempimams iki dviejų kartų sumažėja molio sankiba. Skaičiuojant šlaito stabilumą, neįvertinus šių svarbių aplinkybių, gaunami klaidingi, per daug optimistiniai rezultatai. Norint išvengti tokių klaidų, molio šlaito stabilumo skaičiavimuose depresijos kreivę reikėtų tapatinti su šlaito profiliu, o sankibą ir vidaus trinties kampą nustatyti nedrenuoto nekonsoliduoto nesuardytos struktūros molio bandymo lauko sąlygose metodu. Hipotetinį šliaužimo kūną apskaičiavimuose reikėtų dalyti į vertikalias prizmes ir vandens slėgio jėgas skaičiuoti kiekvienai prizmei atskirai, o ne visam šliaužimo kūnui iš karto, kaip siūloma kai kuriuose metoduose.Reikšminiai žodžiai: šlaitų stabilumas, sankiba, vidinės trinties kampas, molio konsolidacija, depresijos kreivė.First Published Online: 14 Oct 2010