GIS‐based restoration system for historic timber buildings using RFID technology/Gis paremta istorinių rąstinių pastatų restauravimo sistema taikant RFID technologiją - Cheng, Min-Yuan; Tsai, Hsing-Chih; Lien, Li-Chuan; Kuo, Chun-Hung (Journal of Civil Engineering and Management, 2008)
Using geographic information system (GIS) and other established technologies, this paper develops an information management system that integrates graphic and non‐graphic data to enhance the effectiveness of historic building restoration work in Taiwan. Radio frequency identification (RFID) is used to permit real‐time tracking of assembly components and thus enhance restoration management efficiency. Restoration data stored in the memory of RFID tags can be changed and updated according to the needs of a specific restoration phase. The use of RFID handheld readers both improves data collection efficiency and system mobility. In the developed system, timber structure restoration data and drawings in the GIS can be accessed online immediately for use in the restoration process and to help advise strategic design, construction, and management decisions. Data of each timber element, including restoration sequence, restoration contractors, supervisors, evaluated strength capacity etc can be retrieved remotely through a handheld PDA reader‐writer used onsite. Data of component construction sequence during disassembly or re‐assembly, critical to project success, can be transmitted in a synchronized manner to the developed host system to achieve a level of accuracy and reliability significantly greater than that typically achieved using traditional reconstruction management approaches.SantraukaTaikant geografinę informacinę sistemą (GIS) ir kitas technologijas, straipsnyje plėtojama informacinė valdymo sistema, integruojanti grafinius ir negrafinius duomenis, didinanti istorinių pastatų restauravimo efektyvumą Taivane. Sudedamiesiems komponentams stebėti realiajame laike taikomas radijo dažnių identifikavimas (RFID), taip didinant restauravimo valdymo efektyvumą. Saugomi RFID ženklių atmintyje restauravimo duomenys gali būti keičiami ir atnaujinami pagal specifinės restauravimo fazės reikmes. Taikant RFID delninius skaitytuvus gerėja tiek duomenų kaupimo efektyvumas, tiek sistemos mobilumas. Sukurtoje sistemoje rąstų statinio restauravimo duomenys ir piešiniai (brėžiniai) geografinėje informacinėje sistemoje gali būti iš karto pasiekiami kompiuteriniu tinklu ir taikomi restauravimo procese bei padėti strategiškai projektuojant, konstruojant, taip pat ir valdymo sprendimams priimti. Kiekvieno rąsto elemento duomenys, restauravimo seka, restauravimo vykdytojai, prižiūrėtojai, stiprybių galimybės ir kita gali būti pasiekiami nuotoliniu būdu su delniniu PDA skaitytuvu-rašytuvu darbo vietoje. Komponentų konstravimo eilės tvarkos išmontuojant ar sumontuojant duomenys gali būti sinchroniškai perduodami sukurtai valdančiai sistemai siekiant daug didesnio tikslumo ir patikimumo lygio, nei įprastai pasiekiama taikant tradicinius restauravimo valdymo taikymus.First Published Online: 14 Oct 2010Reikšminiai žodžiai: istorinių pastatų restauravimas, radijo dažnių identifikavimas, geografinė informacinė sistema, istorinis rąstų statinys, ArcGIS, sprendimų priėmimas.