Possibilities of cement content reduction in concretes with admixture of superplasticiser SNF - Kapelko, Aleksander (Journal of Civil Engineering and Management, 2006)
The problem of the possibility of cement saving in concretes with admixture of sodium salt of formaldehydic polycondensates of sulphonic‐napthalene acids (SNF) is presented. Executed investigations show a strong plastifying performance of this admixture as well as an elongation of setting time of Portland cements. On adding 1,5% of admixture it is possible to obtain a substantial saving of cement with simultaneous reduction of water amount (constant W/C ratio), without a change of consistency of concrete mixture apparent density, compressive strength, absorption and water penetration of concrete. For the estimation of economic effectiveness of superplasticiser SNF it is proposed to introduce an index of cement saving Sc and an index of cement utilisation in concretes Iec .Cemento sąnaudų betono mišinyje mažinimas naudojant superplastifikatoriaus SNF priedąSantrauka. Nagrinėjamas cemento taupymo betono mišinyje, naudojant natrio druskos formaldehido polikondensato sulfoninės naftaleno rūgšties priedą (SNF), klausimas. Atlikti tyrimai parodė šio priedo didelį plastifikuojantį poveikį, taip pat jo poveikį portlandcemenčio rišimosi trukmės pailgėjimui. Pridėjus 1,5 % priedo, galima gerokai sutaupyti cemento, kartu mažėja ir sunaudojamo vandens kiekis (esant pastoviam V/C santykiui). Tuo pat metu betono tankis, stipris gniuždant, absorbcija ir laidumas vandeniui lieka nepakitę. Superplastifikatoriaus ekonominiam efektyvumui apskaičiuoti siūloma taikyti cemento taupymo indeksą Sc ir cemento sunaudojimo betonuose indeksą Iec.Raktiniai žodžiai: betono mišinys, betono mišinio savybės, superplastifikatorius SNF, betonas, betono fizikinės ir mechaninės savybės, cemento taupymas, indeksai Sc ir Iec .First Published Online: 14 Oct 2010