Non-linear response functions for transversely isotropic elastic membranes/Netiesinės medžiagos darbą apibūdinančios funkcijos skersai izotropinei tampriai membranai - Kazakevičiūtė-Makovska, Rasa (Journal of Civil Engineering and Management, 2001)
Membranai, pagamintai iš medžiagos, kurios fizinės savybės aprašomos deformacijos energijos funkcija W tūrio vienetui, deformacijos energijos funkcija Φ membranos vidurinio paviršiaus ploto vienetui gaunama integruojant funkciją W pagal membranos storį. (Nagrinėjama deformacijos energijos funkcija W neturi nustatytų apribojimų ir yra leidžiamos bet kokio dydžio deformacijos.) Funkcijos Φ tiksli išraiška yra išvesta skersai izotropinei medžiagai, kai izotropijos ašis sutampa su membranos nedeformuoto vidurinio paviršiaus normale. Parodoma, kad skersai izotropinei medžiagai gauta dvimatė membranos darbą apibūdinanti funkcija yra izotropinė ir išsamiai ištirta gautų fizinių priklausomybių struktūra. Tokios fizinės priklausomybės yra išvestos keturiems kontinuumo mechanikoje dažnai nagrinėjamų medžiagų tipams.First Published Online: 30 Jul 2012