Expert systems for construction processes/Ekspertinės sistemos, naudojamos statybos procesuose - Kapliński, Oleg; Zavadskas, Edmundas K. (Journal of Civil Engineering and Management, 1997)
Šiame straipsnyje analizuojamos ekspertinės sistemos. Pirmoje straipsnio dalyje nagrinėjamas ekspertinių sistemų naudojimas projektuojant statybos procesus. Dvi žinių rūšys yra būdingos ekspertinės sistemos struktūrai: mikrožinios ir makrožinios. Mikrožinios remiasi statybos technologijos principais, makrožinios –projektavimo menu. Straipsnyje ekspertinių sistemių, naudojamų statybos procesuose, analizė atliekama ekspertinės sistemos, panaudotos monolitinės statybos technologijoje, pavyzdžiu. Antra straipsnio dalis remiasi teze, kad “grynų ekspertinių sistemių taikymų apimtis, ypatingai naudojamų statybos pramonėje, bus ribota. Todėl praktikoje naudoti siūloma vadinamąsias hibridines ekspertines sistemas. Straipsnyje šioms problemoms spręsti siūlomi trys problemų sprendimų lygiai: klasikinių metodų lygis, kombinuotų metodų lygis ir hibridinių ekspertinių sistemų lygis. Kombinuoti metodai yra dviejų arba daugiau klasikinių metodų lydinys. Hibridinė ekspertinė sistema turi mažiausiai vieno kombinuoto metodo elementus.First Published Online: 26 Jul 2012