Brownfield regeneration: waterfront site developments in Liverpool and Cologne - Malienė, Vida; Wignall, Luke; Malys, Naglis (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2012)
The regeneration of brownfields has recently gained prominence due to greenfield land restrictions as well as their potential to promote the urban renaissance. On the examples of Kings Waterfront in Liverpool and Rheinauhafen in Cologne the paper aims to evaluate how brownfield regeneration practice compares, given that local, national and European bodies have invested significant amounts of time and expenditure to the revitalisation of sites. The literature review provides a background to the issues which need to be overcome for developments such as Liverpool’s Kings Waterfront and Cologne’s Rheinauhafen to become a success. In order to determine the state of current brownfield practice in Liverpool and Cologne, we explore the public opinion and information from specialists in the field. The study shows that, if exploited correctly, brownfield sites can provide a catalyst for economic growth in the inner city areas where they once have been deprived. Finally, studied cities were found to contain many examples of best practice with regards to brownfield sites situated on rivers. These successful schemes could be used to reignite the regeneration of other world cities. Article in English. Naudotų teritorijų atgaivinimas: krantinių aplinkos gerinimas Liverpulyje ir Kelne Santrauka. Pastaruoju metu naudotų teritorijų atgaivinimas įgavo svarbą dėl nenaudotų teritorijų žemės apribojimų ir siekiant paskatinti miestų atgimimą. Remiantis Kings Waterfront Liverpulyje ir Rheinauhafen Kelne pavyzdžiais, straipsnyje siekiama palyginti naudotų teritorijų atgaivinimo praktikas, įvertinant tai, kad vietinės, nacionalinės ir Europos Sąjungos atsakingos organizacijos investavo daug laiko ir pinigų į šių vietų atgaivinimą. Literatūros apžvalga suteikia informacijos apie problemas, kurias reikia išspręsti, kad vystymas Liverpulio Kings Waterfront ir Kelno Rheinauhafen būtų sėkmingas. Siekiant nustatyti šiuo metu susiklosčiusią situaciją Liverpulyje ir Kelne, ištirta visuomenės nuomonė ir informacija, gauta iš šios srities specialistų. Tyrimas rodo, kad jeigu teritorija naudota efektyviai, jos atgaivinimas gali paskatinti ekonominį augimą vidinio miesto rajonuose, ypač tuose, kurie anksčiau buvo nuskurdę. Straipsnyje pateikta pavyzdžių, kaip galima išvystyti naudotas teritorijas prie upių. Šių sėkmingų projektų pavyzdžiai gali būti taikomi kitų pasaulio miestų atgaivinimui skatinti. Reikšminiai žodžiai: naudotos teritorijos, nenaudotos teritorijos, atgaivinimas, subalansuotumas, vystymas, krantinė Регенерация ранее использовавшихся территорий: улучшение состояния окружающей среды на набережных Ливерпуля и Кельна Резюме. В последнее время регенерация ранее использовавшихся территорий приобретает особое значение в связи с введением ограничений на неиспользовавшиеся ранее земельные территории и с целью способствовать возрождению городов. На примере Kings Waterfront в Ливерпуле и Rheinauhafen в Кельне в статье сравнивается практика регенерации ранее использовавшихся территорий с учетом больших средств, инвестированных на эти цели местныминациональными организациями и ответственными организациями Европейского Союза. Обзор литературы поданному вопросу позволил собрать информацию о проблемах, решение которых позволит надеяться на то, чтодальнейшее развитие Kings Waterfront в Ливерпуле и Rheinauhafen в Кельне будет успешным. С целью выявитьситуацию, сложившуюся в настоящее время в Ливерпуле и Кельне, специалисты изучили общественное мнение иинформацию, полученную из этих областей. Исследование показало, что эффективное использование выделенных средств может способствовать экономическому развитию районов города, особенно обнищавших. В качествепримера успешного развития ранее использовавшихся территорий в статье представлены территории, находящиеся вблизи рек. Примеры этих удачных проектов могут способствовать возрождению других городов мира. Ключевые слова: ранее использовавшиеся территории, неиспользовавшиеся территории, регенерация, сбалансированность, развитие, набережная