Environmental ionizing radiation distribution in Rivers state, Nigeria - Chad-Umoren, Yehuwdah E.; Briggs-Kamara, Margaret A. (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2010)
The distribution of ionizing radiation in Rivers State in the Niger Delta region of Nigeria is studied on the premise that the state – wide distribution of oil and gas operations leads to a homogeneous ionizing radiation environment. The state is sub divided into three self‐ consistent sub environments of an upland college campus environment, a rural riverine environment and an industrial sub zone environment. Available data give a mean dose equivalent of 0.745+ 0.085 mSv/yr (upland campus environment), 0.690+0.170 mSv/yr (rural riverine communities) and 1.270+0.087 mSv/yr (industrial zone) indicating an inhomogeneous radiation profile. The differences may be due to variations in levels of industrial activities and local geological peculiarities. Health implications are also examined. Aplinkos jonizuojančios spinduliuotės pasiskirstymas Rivers valstijoje, Nigerijoje Santrauka. Jonizuojančiosios spinduliuotės pasiskirstymas Rivers valstijoje Nigerio deltos regione, Nigerijoje, yra nagrinėjamas remiantis prielaida, kad valstijos mastu naftos ir duju veiklos plėtra gali tureti itakos aplinkos jonizuojančiosios spinduliuotės homogenizacijai. Tirti pasirinktos trys būdingos aplinkos vietos: universiteto teritorija, esanti vasltijos aukštumoje, kaimo paupio teritorijos bei pramonine aplinka. Gauti rezultatai parodė, kad vidutines dozes ekvivalentai atitinkamai pasirinktose vietose yra 0,745±0,085 mSv/yr, 0,690±0,170 mSv/yr ir l,270±0087 mSv/yr. Rezultatai paneigė prielaidą apie galimą aplinkos jonizuojančiosios spinduliuotės homogenizaciją. Šiems skirtumams įtakos gali turėti nevienodi pramonines veiklos mastai bei vietiniai geologiniai ypatumai. Taip pat darbe skiriama dėmesio jonizacijos reikšmingumui sveikatai. Reikšminiai žodžiai: aplinka, jonizuojančioji spinduliuotė, paupio bendruomenės, nafta ir dujos, Nigerio delta. Распределение ионизирующего излучения в окружающей среде штата Риверс в Нигерии Резюме. Распределение ионизирующего излучения в штате Риверс региона дельты Нила в Нигерии анализируется на основании предпосылки о том, что расширение деятельности по добыче нефти и газа в масштабе штата может оказать влияние на гомогенизацию ионизирующего излучения в окружающей среде. Для исследований были подобраны три наиболее характерных места окружающей среды: территория университета, находящаяся на высоком месте штата, сельские территории вблизи реки и промышленная среда. Полученные результаты показали следующие эквиваленты средних доз в выбранных местах: 0,745±0,085 mSv/yr, 0,690±0,170 mSv/yr и 1,270± 0,087 mSv/yr и опровергли предпосылку о возможной гомогенизации ионизирующего излучения в окружающей среде. Разница в результатах может быть объяснена разными масштабами промышленной деятельности и местными геологическими особенностями. Также обращено внимание на значение ионизации для здоровья людей. Ключевые слова: окружающая среда, ионизирующее излучение, общественность, нефть и газ, дельта Нила. First Publish Online: 27 Jun 2011