Modeling of noise dispersion in the seaport territoy and residential zone using CadnaA program - Baltrėnas, Pranas; Puzinas, Dainius (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
The level of noise and its dispersion was evaluated at Klaipeda State Seaport enterprise of JSC KLASCO. Investigation was carried out at 24 measuring points located in the enterprise territory and at 6 measuring points in a residential area. Sources of noise are evaluated. Reasons of a higher noise level than that presented in the hygienic norms and possible causes of its occurance in the territory of the enterprise and in the neighbouring residential zone. Noise‐decreasing means are suggested. From the proposed methods one can see that with CadnaA program, exessive noise levels are abtainable for the enterprise territory and residential zone. The achieved measuring results differ from those received with CadnaA program by 10–15%. The investigation results are presented as noise distribution determined with CadnaA program. Jūrų uosto teritorijos ir gyvenamosios zonos triukšmo sklaidos modeliavimas taikant programą CadnaA Santrauka. Įvertinamas triukšmo lygis ir jo sklaida Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kompanijoje AB KLASCO. Ekvivalentinio triukšmo tyrimai atlikti 24 matavimo vietose, išdėstytose zonomis įmonės teritorijoje ir 6 matavimo vietose gyvenamojoje aplinkoje. Sukūrus triukšmo sklaidos nuo geležinkelio transporto į gyvenamąją aplinką modelį pasiūlyta apsaugos priemonė – automobilių transporto, laivų ir geležinkelio keliamo triukšmo sklidimą mažinančios sienelės. Pagal pateiktą metodiką CadnaA programa gaunami triukšmo lygių viršijimai įmonės ir gyvenamojoje teritorijoje. Matavimų ir CadnaA programos rezultatai skiriasi apie 10–15 %. Rezultatai pateikiami triukšmo sklaidą sumodeliavus pagal CadnaA programą. Reikšminiai žodžiai: triukšmo tyrimai, ekvivalentinis triukšmas, higienos norma. Μοделирοвание распространения шума на территοрии морского порта и жилой зоны при пοмощи прοграммы „CadnaA“ Резюме. Представлена оценка уровня шума, а также его распространение на предприятии Клайпедского государственного морского порта АО «КЛАСКО». Исследования шума проводились в 24 местах, расположенных по зонам, на территории предприятия, а в 6 местах на территории окружной жилой зоны были проведены измерения эквивалентного шума. При помощи моделирования предложено средство, уменьшающее распространение шума от железнодорожного транспорта и морских судов в жилую среду. Это барьеры. Используя на основании предложенной методики программу “CadnaA“, были получены данные о превышении уровня шума на предприятии и в жилой зоне. Ключевые слова: исследование шумa, эквивалентный шум, гигиенические нормы. First Published Online: 14 Oct 2010