Vegetation‐environment relationships in Mediterranean mountain forests on limeless bedrocks of southern Anatolia, Turkey - Ozkan, Kursad; Senol, Huseyin; Gulsoy, Serkan; Mert, Ahmet; Suel, Halil; Eser, Yunus (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2009)
The forest resources of south Anatolia (Turkey) are characterized by degradation due to wood extraction, overgrazing and fire. In the context of forest restoration, afforestation, conservation, utilization and sustainability, vegetation‐environment relationships need to be known. In the study, a data set from Mediterranean mountain forests on limeless bedrocks of southern Anatolia, consisting of species cover and environmental measures in 56 sample plots, was examined with canonical correspondence analysis. Results illustrated two vegetation gradients related to factor complexes of altitude‐aspect and pH‐total calcium carbonate. Axis I of the ordinate was strongly related to altitude, aspect, available water percentage of Bv, field capacity percentage of Bv, schistose quartzite and soil stoniness percentage. Axis II was strongly related to total lime percentage of Ah, total lime percentage of Bv, pH of Bv, schistose quartzite, pH of Cv, pH of Ah, slope degree, respectively. Species richness was correlated to pH‐total calcium carbonate gradient whereas total vegetation cover was correlated to altitude‐aspect gradient. Augalijos ir aplinkos veiksnių sąsajos Viduržemio jūros baseino kalnų miškuose Santrauka. Pagrindinės Pietų Anatolijos (Turkija) miškų išteklių nykimo priežastys – per dideli medienos kirtimo mastai, augimviečių nuganymas ir gaisrai. Atkuriant, želdant miškus, naudojant išteklius ir siekiant užtikrinti šių dalykų darną, turi būti ištirta augalijos ir aplinkos veiksnių tarpusavio sąsaja. Tyrimams duomenys imti iš Viduržemio jūros baseino kalnų miškų, augančių mažo kalkingumo uolienose Pietų Anatolijoje. Augimviečių dirvožemio tipai labai įvairūs. Pasirinkta 56 pavyzdiniai ploteliai, taikyta kanoninio panašumo analizė. Rezultatai rodo, kad du augalijos vegetacijos gradientai susiję su kompleksu veiksnių – teritorijos aukščiu ir dirvožemio pH, nustatomu naudojant CaCO3 . Atlikus tyrimus, pirmojoje aplinkos veiksnių grupėje koreliavo teritorijos aukštis, augalų pasisavinama vandens dalis Bv dirvožemio horizonte, šio dirvožemio horizonto derlingumas. Antrojoje aplinkos veiksnių grupėje – Ah procentinė kalkių dalis, kvarcito sluoksnis, Cv, Ah ir Bv horizontų pH, šlaito nuolydžio laipsnis. Rūšies gausa priklausė nuo pH, o bendra augalijos danga buvo susijusi su aukščio gradientu. Растительность горных лесов на неизвестковой породе окрестностей средиземноморья в Южной Анатолии (Tурция) Резюме. Леса Южной Анатолии исчезают из-за получения древесины, большого потравления и пожаров. При решении проблем восстановления, озеленения, охраны, использования и содержания лесов следует знать, каково воздействие факторов окружающей среды на растительность. Исследовались горные леса бассейна Средиземного моря, растущие на горных неизвестковых породах. Результаты показали значение для растительности двух градиентов: высоты и pH (CaCO3 ). Ось ординат I в значительной мере зависит от высоты, доступности воды Bv (%), каменистости почвы (%) и др. На оси II установлена большая зависимость от общего количества извести в слоях Ah и Bv, pH в слоях Cv и Ah и угла откоса. Многообразие сортов растительности коррелировалось с градиентом pH (CaCO3 ), в то время как общее покрытие растительности коррелировалось с градиентом высоты. Ключевые слова: леса бассейна Средиземного моря, анализ канонического подобия, модель вегетации, факторы окружающей среды, разнообразие, Pinus brutia, Pinus nigra.