Dendrochronological research of scots pine (Pinus Sylvestris L.) growing in Vilnius and Kaunas forest parks - Stravinskienė, Vida; Šimatonytė, Asta (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
This study is aimed at dendrochronological indication of unfavourable environmental conditions in Vilnius and Kaunas cities on Scots pine’s (Pinus sylvestris L.) radial increment and comparison of city trees growth with the tree growth in relatively unpolluted areas (control forest stands). 330 sample trees in Kaunas and 456 sample pines in Vilnius city and forest parks, 72 sample pines in 3 control forest stands at the distance of 30 km west from Kaunas city were chosen for the radial growth analysis. It was determined that tree radial increment (in per cent) of transformed pine dendro‐scales is lower in cities than in control stands. These alterations were caused by environmental disturbances: exceptionally cold winter in 1979/1980 and air pollution level which was considerably higher in cities than in controlled stands. Though transport emission has constantly been growing since 2000, no clear difference between pine radial growth dynamics in controll stands in Kaunas and Vilnius sample plots was detected. Paprastosios pušies (Pinus sylvestris L.), augančios Vilniaus ir Kauno miestų miško parkuose, dendrochronologiniai tyrimai Santrauka. Dendrochronologiniai tyrimai, atlikti Vilniaus ir Kauno miestų miško parkuose augančiuose paprastosios pušies (Pinus sylvestris L.) medynuose ir kontroliniuose medynuose, sąlygiškai neužterštoje aplinkoje (Lekėčių girininkijoje; 30 km į vakarus nuo Kauno), indikuoja blogesnes medžių augimo sąlygas miesto aplinkoje nei vietovėje, kurioje nėra vietinės taršos, tuo laikotarpiu, kai miestų tarša buvo gerokai didesnė ir jos poveikį sustiprino ekstremaliai šalta žiema. Tyrimo tikslas – palyginti paprastosios pušies medžių metinio radialiojo prieaugio dinamiką nepalankiomis miestų taršos sąlygomis su gerokai švaresnėje aplinkoje augančių medžių radialiojo prieaugio rodikliais. Analizei buvo parinkta 330 apskaitos medžių Kauno, 456 apskaitos medžiai Vilniaus miestų parkuose bei miško parkuose ir 72 apskaitos medžiai kontroliniuose medynuose teritorijoje, kurioje nėra vietinės taršos. Nustatyta, kad metinis radialusis prieaugis patikimai skyrėsi tik 1981–1995 m., kai buvo išskirtinai šalta 1979–1980 m. žiema ir oro tarša miestuose buvo daug didesnė nei vietovėje, kurioje nėra vietinės taršos. Nors automobilių transporto emisija nuolat didėja nuo 2000 m., tačiau aiškių skirtumų tarp paprastosios pušies radialiojo augimo kaitos kontroliniuose medynuose bei Kauno ir Vilniaus miestų tyrimo objektuose nenustatyta. Reikšminiai žodžiai: dendrochronologinė indikacija, paprastoji pušis, radialusis prieaugis, miesto aplinka, oro tarša. Дендрохронологические исследования сосны обыкновенной (Pinus sylvestris L.), произрастающей в лесных парках городов Вильнюса и Каунаса Резюме. Дендрохронологические исследования сосны обыкновенной (Pinus sylvestris L.) были проведены в лесных парках городов Вильнюса, Каунаса и контрольных древостоях в относительно чистой окружающей среде (в лесничестве Лекечай в 30 км от г. Каунаса). Целью исследования был сравнительный анализ годичного радиального прироста сосны, произрастающей в неблагоприятной для роста городской среде, по сравнению с произрастающей на территории без локального загрязнения. Для анализа годичного радиального прироста в городских парках г. Каунаса были подобраны 330 учетных деревьев, г. Вильнюса – 456 учетных деревьев и на контрольных участках в лесничестве Лекечай – 72 учетных дерева. Значительное различиe в радиальном приросте сосны обыкновенной, произрастающей в городских парках, по сравнению с произрастающей в контрольных древостоях установлено лишь в 1981–1995 гг. (при неблагоприятных для роста климатических условиях экстремально холодной зимы 1979–1980 гг.), когда загрязнение городского воздуха было значительно выше, чем в лесах. Несмотря на увеличение автотранспортной эмиссии с 2000 г., существенных различий в радиальном приросте сосны обыкновенной (Pinus sylvestris L.), произрастающей в городских условиях и на территории без локального загрязнения, не установлено. Ключевые слова: дендрохронологическая индикация, сосна обыкновенная, годичный радиальный прирост, городская среда, загрязнение воздуха. First Published Online: 14 Oct 2010