On possibility of short‐term prognosis of cyclonic activity after‐effects in Vilnius by variation of hard cosmic ray flux - Styra, Dmitrijus; Čiučelis, Algirdas; Usovaitė, Ana; Damauskaitė, Jovita (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2008)
Analysis of hard cosmic ray flux (HCRF) variation at an energy interval 1.2–1.6 MeV was carried out in Vilnius. Connection between HCRF decrease at the mentioned energy interval and the minimum atmospheric pressure in 3–6 days is defined. This phenomenon is registered from 8 up to 13 hours. According to the time interval of HCRF decrease, for instance 8–9 and 9–10 hours, the minimum pressure in Vilnius takes place in 3^1 days, and at time intervals 11–12, and 12–13 hours – in 5–6 days. Realization of this prognosis at one of the presented time intervals was 56–67% in 2002–2003. The same investigation results, with the assumption of atmospheric pressure decrease from 1005 hPa and less, showed a high efficiency of prognosis of the minimum pressure in Vilnius at all the time intervals during 6 days – 92%, and 82% in 2002 and 2003, correspondingly. Ciklonų aktyvumo pasekmių trumpalaikės prognozės galimybės Vilniaus mieste pagal kietosios kosminės spinduliuotės srauto variacijas Santrauka. Atlikta kietosios kosminės spinduliuotės srauto variacijų analizė energijų intervale 1,2–1,6 MeV Vilniaus mieste. Nustatytas ryšis tarp kietosios kosminės spinduliuotės srauto (KKSS) sumažėjimo šiame intervale ir atmosferos slėgio kitimo, kuris įvyks per 3–4 paras. Toks ryšis registruojamas tik nuo 8 val. iki 13 val. KKSS mažėjimas Vilniaus mieste priklauso nuo laiko intervalo, pvz., nuo 8–9 ir 9–10 val. slėgis sumažėja po 3–4 dienų; 11–12 ir 12–13 val. slėgis sumažėja po 5–6 dienų. Prognozės efektyvumas viename iš laiko intervalų buvo nuo 56–67 % 2002–2003 m. atitinkamai. To paties tyrimo rezultatai, įskaitant ir atmosferos slėgio mažėjimą nuo 1005 hPa ir mažiau, parodė aukštą prognozės efektyvumą visuose laiko intervaluose per 6 dienas – 92 % ir 82 % 2002–2003 metais atitinkamai. Reikšminiai žodžiai: kietosios kosminės spinduliuotės srautas, atmosferos slėgis, ciklonas, anticiklonas, trumpalaikė prognozė. О возможности кратковременного прогноза последствий циклонической активности в Вильнюсе по колебаниям потока жесткого излучения Резюме. Проведен анализ колебаний потока жесткого космического излучения (ПЖКИ) в энергетическом интервале 1,2– 1,6 МэВ в г. Вильнюсе. Установлена связь между падением ПЖКИ в этом энергетическом интервале и изменением атмосферного давления, которое произойдет через 3–6 суток. Такая связь регистрируется только с 8 час. до 13 часов. В зависимости от интервала времени регистрации падения ПЖКИ, в частности, 8–9 часов, 9–10 часов – наименьшее давление в г. Вильнюсе образуется через 3–4 суток, а 11–12 часов и 12–13 часов – через 5–6 суток. Выполнимость такого прогноза по падению ПЖКИ в одном временном интервале в среднем соответствовала 56– 67% в 2002–2003 гг. Результаты аналогичного исследования с учетом того, что атмосферное давление уменьшается, начиная с 1005 гПа и ниже, показали высокую эффективность прогноза формирования наименьшего давления в г. Вильнюсе по падению ПЖКИ во всех временных интервалах в течение 6 суток – 92% и 82% в 2002 и 2003 гг. соответственно. Ключевые слова: поток жесткого космического излучения, атмосферное давление, циклон, антициклон, кратковременный прогноз. First Published Online: 14 Oct 2010