Radiological investigation of meat of game and dose estimation for hunters and members of their families - Idzelis, Raimondas Leopoldas; Ladygienė, Rima; Sinkevičius, Šarūnas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2007)
The paper describes dose estimation for hunters and members of their families due to radionuclides 90Sr and 137Cs in meat of game hunted in Lithuania during two hunting seasons: 2003–2004 and 2004–2005. Research in the Nordic countries showed higher activity concentrations of both radionuclides in meat of game and higher doses to public consuming this meat. The scope of this investigation is radiological measurements of meat samples of game and dose estimation for hunters and members of their families. Measurements show that activity concentrations of 90Sr in samples of meat of game are less than for 137Cs. An average activity concentration of 90Sr in all the samples of meat of game analysed was 0,06±0,03 Bq/kg, for 137Cs – 7,8±4,6 Bq/kg. The highest activity concentration of 137Cs was measured in the sample of meat of moose from Matuiza forest near Varena district, and it was 30,8±2,0 Bq/kg. It was estimated that an annual effective dose due to 90Sr in meat of game was in the range from 5,6·10–10 Sv to 3,6·10–8 Sv, due to 137Cs – in the range from 5,2·10–8 Sv to 3,3·10–6 Sv. The total dose due to 90Sr in meat of all the different kinds of game was 0,06 μSv, for 37Cs – 4,7 μSv. The results show that dose due to 137Cs in meat of game may be much higher than the total dose due to 90Sr and 137Cs in the whole daily food (1,3 μSv). This dose value was estimated for the public of Lithuania in 2005 and based on the results of food radiological monitoring at Radiation Protection Centre. The main conclusion drawn during this study is that radiological monitoring of meat of game is needed, and dose estimation based on the results of measurements is necessary to protect the public of Lithuania from the harmful effects of ionizing radiation. Medžiojamųjų gyvūnų mėsos radiologiniai tyrimai ir medžiotojų bei jų šeimų narių gautų apšvitos dozių įvertinimas Santrauka. Nagrinėjama medžiojamosios gyvūnijos mėsos tarša dirbtinės kilmės ilgaamžiais radionuklidais 90Sr ir 137Cs bei įvertinama, kokią šių radionuklidų jonizuojančiosios spinduliuotės sukeltą apšvitos dozę gauna medžiotojai bei jų šeimos nariai. Remiantis Šiaurės šalių radiologiniais tyrimais, nustatyta, kad medžiojamųjų gyvūnų mėsoje yra palyginti didesni nei kitų, namų sąlygomis auginamų, gyvūnų mėsoje šių radionuklidų kiekiai, nes miško paklotėje šie radionuklidai yra migravę iki 20 cm gylio, kurį lengvai pasiekia augalijos šaknys. Per augaliją mitybos grandinėmis 90Sr ir 137Cs patenka į žmogaus organizmą, sukeldamas vidinę apšvitą. Šio darbo tikslas ir buvo radiologiškai ištirti Lietuvoje sumedžiojamų gyvūnų mėsoje esančių 90Sr ir 137Cs savituosius aktyvumus bei įvertinti, kokias apšvitos dozes dėl 90Sr ir 137Cs medžiojamųjų gyvūnų mėsoje jonizuojančiosios spinduliuotės gauna daugiausia šios mėsos vartojantys gyventojai – medžiotojai bei jų šeimos nariai. Buvo tirta briedžių, tauriųjų elnių, šernų ir stirnų mėsos mėginiai. Gyvūnai buvo sumedžioti Varėnos, Druskininkų, Ignalinos, Ukmergės ir Lazdijų rajonų apylinkėse 2003–2004 ir 2004–2005 metų medžioklės sezonų metu. Tyrimai buvo atlikti Radiacinės saugos centre. Nustatyta, kad 90Sr savitasis aktyvumas visuose tirtuose mėginiuose yra mažesnis už 137Cs savitąjį aktyvumą. Vidutinė 90Sr savitojo aktyvumo vertė medžiojamųjų gyvūnų mėsoje buvo 0,06±0,03 Bq/kg, 137Cs – 7,8±4,6 Bq/kg. Didžiausias 137Cs savitasis aktyvumas buvo išmatuotas briedžio, sumedžioto Matuizų miške Varėnos apylinkėse, mėsos mėginyje – aktyvumas siekė 30,8±2,0 Bq/kg. Įvertinta, kad vidutinė metinė efektinė apšvitos dozė dėl 90Sr medžiojamųjų gyvūnų mėsoje jonizuojančiosios spinduliuotės svyruoja nuo 5,6·10–10 Sv iki 3,6·10–8 Sv, dėl 137Cs – nuo 5,2·10–8 Sv iki 3,3·10–6 Sv. Visa apšvitos dozė dėl 90Sr medžiojamųjų gyvūnų mėsoje jonizuojančiosios spinduliuotės lygi 0,06 µSv, dėl 37Cs – 4,7 µSv. Apšvitos dozė dėl 137Cs medžiojamųjų gyvūnų mėsoje jonizuojančiosios spinduliuotės yra daug didesnė negu apšvitos dozė gyventojui nuo 90Sr ir 137Cs visame maiste jonizuojančiosios spinduliuotės – 1,3 µSv. Ši apšvitos dozė šalies gyventojui 2005 m. įvertinta pagal maisto radiologinių tyrimų rezultatus, gautus Radiacinės saugos centre. Duomenys, gauti tiriant medžiojamosios gyvūnijos mėsą, įrodo, kad medžiojamųjų gyvūnų radiologinius tyrimus reikia vykdyti nuolat, įvertinant, kokias apšvitos dozes gauna ar gali gauti tam tikros grupės, vartojančios sumedžiotų gyvūnų mėsą maistui, gyventojai, saugant juos nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio. Reikšminiai žodžiai: jonizuojančioji spinduliuotė, apšvitos dozė, radiologiniai tyrimai, medžiojamieji gyvūnai. Радиологические измерения проб мяса диких животных и расчет доз облучения, получаемых охотниками и членами их семей Резюме. Анализируется загрязнение мяса диких животных долгоживущими радионуклидами 90Sr и 137Cs и проводится расчёт доз ионизирующего облучения вышеуказанными радионуклидами, получаемых охотниками и членами их семей. На основании данных радиологических измерений, полученных в Скандинавских странах, установлено, что в мясе диких животных, по сравнению с животными, выращиваемыми в домашних условиях, имеется наибольшее количество радионуклидов по той причине, что эти радионуклиды проникли в почву лесов на глубину до 20 cм и стали доступны растениям. По цепочкам питания 90Sr и 137Cs попадают в организм человека и становятся источником внутреннего облучения. Целью работы было радиологическим путем измерить активность 90Sr и 137Cs в пробах мяса диких животных и рассчитать дозы облучения людей, которые употребляют наибольшее количество мяса, – охотников и членов их семей. Дикие животные стали добычей охотников в Варенском, Друскининкском, Игналинском, Укмергском и Лаздийском районах во время двух охотничьих сезонов 2003–2004 и 2004–2005 гг. Радиологические измерения проводились в Центре радиационной защиты. Установлено, что активность 90Sr во всех пробах была ниже активности 137Cs. Средняя активность 90Sr в пробах мяса диких животных составила 0,06±0,03 Bq/кг, а 137Cs – 7,8±4,6 Bq/кг. Наивысшая активность 137Cs была зафиксирована в пробе мяса лося, который был убит в лесу Maтуйзай в Варенском районе, и составила 30,8±2,0 Bq/кг. Рассчитано, что среднегодовая эффективная доза ионизирующего облучения 90Sr в мясе диких животных составляла от 5,6 · 10–10 Sv до 3,6 · 10–8 Sv, а 137Cs – от 5,2 · 10–8 Sv до 3,3 · 10–6 Sv. Суммарная среднегодовая эффективная доза облучения от ионизирующего облучения 90Sr в мясе диких животных составила 0,06 µSv, 37Cs – 4,7 µSv. Среднегодовая эффективная доза облучения от ионизирующего облучения 137Cs в мясе диких животных намного выше, чем суммарная годовая эффективная доза облучения от 90Sr и 137Cs во всей пище – 1,3 µSv. Данные, полученные при радиологических измерениях проб мяса диких животных, показывают, что такие измерения должны проводиться периодически и также периодически должны рассчитываться дозы облучения жителей ионизирующим облучением. Ключевые слова: ионизирующее облучение, доза облучения, радиологические измерения, дикие животные. First Published Online: 14 Oct 2010