Analysis of exhaust gas composition of internal combustion engines using liquefied petroleum gas - Mockus, Saulius; Sapragonas, Jonas; Stonys, Agnius; Pukalskas, Saugirdas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
The problems of implementation of liquefied petroleum gas (LPG) supply systems are related with the fact that they are alternative systems used in engines constructed and optimized for work with other kinds of fuel. So assemblers of the systems have to evaluate power losses and at the same time ecological requirements. The experiment is devoted to the analysis of gas composition of engines working at different modes in order to specify the particularity of LPG system tuning and to obtain data for the evaluation of environmental pollution by numerical car dynamics models. It is estimated that the algorithms of current LPG systems balance between ecological requirements and optimization of external characteristics of engines, and the gas systems are characterized by a great inertia. Also, it is determined that more precise tuning algorithms must be constructed, and more tuning points and tuning, when an engine works in standard modes, must be foreseen. Vidaus degimo variklio, varomo suskystintosiomis dujomis, išmetamųjų dujų sudėties tyrimas Santrauka. Naudojant suskystintųjų dujų sistemas automobiliuose, pritaikytuose veikti benzinu, susiduriama su įvairiomis, aplinkos taršos problemomis. Todėl sistemų montuotojai turi įvertinti ne tik galios nuostolius, bet ir kaip tos sistemos atitinka ekologinius reikalavimus. Eksperimentuojant siekta ištirti variklio, veikiančio įvairiais režimais, išmetamųjų dujų sudėtį, nustatyti tokios sistemos derinimo ypatumus ir gauti ekologinės taršos vertinimo duomenis analizuojant automobilio skaitmeninius dinaminius modelius. Nustatyta, kad būtina sudaryti tikslesnius suskystintųjų dujų sistemų reguliavimo algoritmus, numatyti daugiau derinimo taškų ir derinti variklį apkrovus, jam veikiant tipiniais režimais. Reikšminiai žodžiai: išorinė vidaus degimo variklio charakteristika, suskystintosios dujos, aplinkos tarša, išmetamosios dujos. First Published Online: 14 Oct 2010