Composition of flammable material and air mixtures corresponding to maximum flame propagation rate - Kazragis, Algimantas; Gailius, Albinas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
Relationship between the important fire protection indices – flammable gaseous materials (or vapours arising from liquid flammable materials during a fire) concentrations in gas‐air mixtures at maximum flame diffusion rate – and stoichiometric oxygen molecule number in combustion reaction equation were investigated. The obtained equation combining the above mentioned factors were used to calculate especially dangerous flammable organic material concentrations in combustible mixtures. The obtained data will allow undertaking preventive measures and evaluating various stored materials which are fire hazards at construction and military sites. Degiųjų medžiagų ir oro mišinių sudėtis, lemianti maksimalų liepsnos plitimo greitį Santrauka. Nagrinėjama labai svarbi gaisrinės saugos požiūriu degiųjų dujinių medžiagų (arba jų garų, susidarančių degant kietosioms bei skystosioms degiosioms medžiagoms) tūrinės koncentracijos V% dujų ir oro mišinyje priklausomybė nuo šių medžiagų sudėties, lemianti maksimalų linijinį liepsnos plitimo greitį. Sudarytos šią priklausomybę nusakančios lygtys, kurios gali būti taikomos itin pavojingoms degiųjų dujų tūrinėms koncentracijoms degiųjų medžiagų ir oro mišinyje apskaičiuoti. Skaičiavimų rezultatai padeda nustatyti gaisrų kilimo atžvilgiu pavojingiausias medžiagas ir imtis priemonių pavojingų situacijų išvengti. Reikšminiai žodžiai: degiosios medžiagos, degiųjų mišinių koncentracijos. Состав смесей горючих веществ и воздуха, соответствующий максимальной скорости распространения пламени Резюме. Рассмотрена важная в отношении пожароопасности зависимость содержания газообразных горючих газов (или паров, образовавшихся из жидких горючих жидкостей в условиях горения) в их смеси с воздухом при максимальной скорости распространения пламени от стехиометрического количества молекул кислорода в уравнении реакции горения. Получены уравнения, связывающие упомянутые факторы. На основании этих уравнений рассчитаны наиболее опасные концентрации горючих смесей для ряда органических веществ. Знание этих концентраций позволит оценить степень опасности веществ на производственных, строительных и военных объектах. Ключевые слова: горючие вещества, концентрации горючих смесей. Firstd Published Online: 14 Oct 2010