Unbridgeable gap between transport policy and practice in Hungary - Szendro, Gabor; Csete, Maria; Torok, Adam (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2018)
Due to the increasing energy demand and mobility of the human population and in order to pursue sustainable development and decrease fossil fuel dependency there is a major need to use alternative energy sources. Nowadays the 20-20-20 policy is under revision. It has become clear that the transport sector on the EU level will not be able to meet the goal of 20% usage of renewable energy sources by 2020. Our paper investigates the possibilities of Hungary for reaching 10% of renewable energy sources in transport sector. Our research indicates that blending bioethanol and biodiesel with conventional fuels is not sufficient not provide an effective and alternative way to fulfill 10% part of transport-related energy demand. Further efforts are needed that can only be done by deep analysis of the current situation and active participationin policymaking as an additional tool of reaching the target: changing our social behaviour. Furthermore, our investigationshows that this general problem can occur not only in Hungary but in those European countries that targeted the 10% renewable energy share in their transport sector.Article in English.Vengrijos transporto tolitikos ir praktikos totrūkisSantrauka. Dėl vis kylančio energijos poreikio ir gyventojų mobilumo bei siekiant įgyvendinti tvariosios plėtros principus, sumažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro, didėja būtinumas naudoti alternatyviuosius energijos išteklius. Svarbu konkrečiau apibrėžti projekto „20–20–20“ tikslus. Akivaizdu, Europos Sąjungos lygiu transporto sektoriui nepavyks įgyvendinti, kad iki 2020 m. atsinaujinantys šaltiniai būtų naudojami 20 proc. Nagrinėjamos Vengrijos transporto sektoriaus galimybės alternatyviuosius energijos šaltinius naudoti 10 proc. Atlikus tyrimus nustatyta, kad maišyti bioetanolį ir biodyzeliną su įprastiniu kuru nėra pakankama priemonė, kad taptų efektyvia alternatyva ir transportui būtinos energijos poreikį patenkintų 10 proc. Būtinos tolesnės pastangos, dalyvaujant suinteresuotosioms šalims, išsamiai analizuoti esamą situaciją ir keisti socialinę elgseną, kad tai taptų papildoma priemone siekiant tikslo. Nustatyta, kad ši bendrojo pobūdžio problema gali kilti ne tik Vengrijoje, bet ir tose Europos šalyse, kuriose užsibrėžta atsinaujinančius šaltinius transporto srityje naudoti 10 proc.Reikšminiai žodžiai: kuro rūšys, energetikos politika, energijos poreikis, anglies dioksidas, aplinkosauginis reguliavimas