Radiological investigation of red fox (Vulpes vulpes) in Lithuania - Idzelis, Raimondas Leopoldas; Bolut, Slavomir; Čepanko, Violeta; Paliulis, Dainius (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2011)
The paper presents 40K and 137Cs activity concentrations in muscle, bones and liver of red fox (Vulpes vulpes) from eastern and northern Lithuania. The short description of the applied radiochemical method is given. Activity concentrations of 40K in muscle ranges between 46.06 ± 0.43 and 110.92 ± 4.5 Bq kg−1 (fw = fresh weight). Average content of radioactive Cs in muscle is on the level of 5.78 ± 0.29 Bq kg−1. No clear relationship observed among the radionuclide concentrations in liver. The analyzed test samples do not show elevated contamination levels when compared with results of bones of small animals (rodents or insectivorous mammals) determined previously, so no accumulation ofbone seeking isotopes on higher step of the trophic chain concluded.Article in English.Rudųjų lapių (Vulpes vulpes) radiologiniai tyrimai Lietuvoje Santrauka. Įvertintos 40K ir 137Cs aktyvumo koncentracijos, nustatytos rudųjų lapių (Vulpes vulpes) iš Rytų ir Šiaurės Lietuvos raumenyse, kauluose ir kepenyse. 40K koncentracijos raumenyse svyravo nuo 46,06 ± 0,43 iki 110,92 ± 4,5 Bq·kg–1 (FW = gyvojo svorio). 137Cs savitojo aktyvumo vidutinis lygis raumenyse siekė 5,78 ± 0,29 Bq kg–1(FW). Akivaizdžiõs priklausomybės tarp 40K ir 137Cs radionuklidų koncentracijų kepenyse nepastebėta. Mėginių analizės rezultatus palyginus su kitų autorių gautais mažų gyvūnų (graužikų ir vabzdžiaėdžių žinduolių) kaulų užtaršos duomenimis, užtaršos lygiai nebuvo dideli, todėl šioje tyrimų stadijoje išvadas apie radionuklidų izotopų kaupimosi dėsningumus viršutinėje mitybos grandinės pakopoje sunku daryti. Remiantis tyrimo duomenimis, galima teigti, kad 137Cs savitieji aktyvumai, nustatyti rudųjųlapių raumenyse, gali būti prognozuojami pagal 40K aktyvumus.Reikšminiai žodžiai: rudosios lapės, radioekologija, radionuklidai, mitybos grandinė.Радиологическое исследование рыжей лисы (Vulpes vulpes) в ЛитвеРезюме. Оценена активность и концентрация 40Kи 137Cs в мышцах, костях и печени рыжей лисы (Vulpes vulpes) ввосточной и северной частях Литвы. Представлено краткое описание применяемого радиохимического метода.Установлено, что концентрации 40K в мышцах колеблются от 46,06 ± 0,43 до 110,92 ± 4,5 Бк кг1 (FW = живого веса). Средние результаты 137Cs для мышц находятся на уровне 5,78 ± 0,29 (FW). Отсутствие четкой взаимосвязимежду концентрациями радионуклидов наблюдалось в печени. Результаты исследования не выявилиповышенного уровня загрязнения по сравнению с результатами анализа костей мелких животных (грызунов инасекомоядных млекопитающих), проведенного другими авторами, поэтому сделать заключение о накопленииизотопов костной массой на высшей ступени пищевой цепи не представляется возможным.Ключевые слова: рыжая лиса, радиоэкология, радионуклиды, пищевая цепь.