Usage of plants for fat-polluted soil treatment - Kačkytė, Vaiva; Grigiškis, Saulius; Paliulis, Dainius; Aikaitė-Stanaitienė, Jolanta (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2011)
Following the complex technology for greasy waste utilization, which is under development, two stages of fat degradation – biodegradation and phytoremediation – were applied for treatment of fat-polluted soil. Biodegradation was used in the first stage, and phytoremediation was applied for degradation of residual fat and final restoration of soil structure. The latter technology was used to evaluate the ability of three following species of herbaceous plants to degrade fat in soil: red clover (Trifolium pratense L.), meadow fescue (Festuca pratensis Huds.), and hybrid ryegrass (Lolium hybridum Hausskn.). The evaluation after the stages of phytoremediation showed that hybrid ryegrass was the most effective in fat degradation in soils with high initial fat concentrations (100 g/kg and 55.1 g/kg), i.e. 53% and 67% respectively. With lower initial fat contents in soil (up to 12.7 g/kg), the best ability in fat degradation was determined in hybrid ryegrass and red clover, i.e. 76%. Application of stages of biodegradation and phytoremediation for treatment of soil polluted with greasy contaminants helped to reduce fat contents by 99% with the initial fat concentration of 138.9 g/kg, and 90% with 222.2 g/kg.Article in English.Riebalais užeršto grunto valymas naudojant augalus Santrauka. Gruntui, užterštam riebalinėmis atliekomis, valyti pagal kuriamą kompleksinę riebalinių atliekų utilizavimo technologiją numatyti du riebalų skaidymo etapai – biologinis skaidymas ir fitoremediacija. Pirmuoju etapu taikyta biodegradacija, o likusiems riebalams skaidyti ir grunto struktūrai galutinai atkurti – fitoremediacija, kurios metu įvertinta trijų pasirinktų žolinės augalijos rūšių – raudonųjų dobilų (Trifolium pratense L.), tikrųjų eraičinų (Festuca pratensis Huds.) ir hibridinių svidrių (Lolium hybridum Hausskn.) geba skaidyti riebalus grunte. Po fitoremediacijos etapo nustatyta, kad, esant didelėms pradinėms riebalų koncentracijoms grunte (100 g/kg ir 55,1 g/kg), efektyviausiai riebalus skaidė hibridinės svidrės – atitinkamai 53% ir 67%. Esant mažesnėms riebalų koncentracijoms grunte (iki 12,7 g/kg), geriausiai riebalus skaidė hibridinės svidrės ir raudonieji dobilai – 76%. Riebalais užterštam gruntui valyti etapais taikant biodegradaciją ir fitoremediaciją, riebalų kiekis grunte sumažėjo 99%, kai pradinė riebalų koncentracija buvo 138,9 g/kg, o kai riebalų koncentracijai 222,2 g/kg – 90%.Reikšminiai žodžiai: riebalinės atliekos, biologinis skaidymas, fitoremediacija, raudonieji dobilai (Trifolium pratens L.), hibridinės svidrės (Lolium hybridum Hausskn), tikrieji eraičinai (Festuca pratensis Huds.).Очистка загрязненных жирами грунтов с использованием растенийРезюме. Согласно создаваемой комплексной технологии утилизации жировых отходов с целью очистки грунта, загрязненного жирами, были применены два этапа для расщепления жиров – биодеградация и фиторемедиация. На первомэтапе была применена биодеградация, а для расщепления оставшихся жиров и окончательного восстановленияструктуры грунта – фиторемедиация, во время которой оценивалась способность трех травянистых видов – клевера лугового (Trifolium pratense L.), овсяницы луговой (Festuca pratensis Huds.) и плевела гибридного (Lolium hybridum Hausskn.) – расщеплять жиры в грунте. После этапа фиторемедиации было установлено, что при высокихзаданных начальных концентрациях жиров в грунте (100 и 55,1 г/кг) наиболее эффективно расщеплял жиры плевел гибридный – 53% и 67% соответственно. При более низких начальных концентрациях жиров (до 12,7 г/кг грунта) наиболее высокий процент расщепленных жиров достигался при применении плевела гибридного и клевера лугового – 76%. После применения этапов биодеградации и фиторемедиации для очистки грунта, загрязненного жирами, количество жиров в грунте снизилось на 99% при их начальной концентрации 138,9 г/кг и на 90%при их концентрации 222,2 г/кг грунта.Ключевые слова: жировые отходы, биоремедиация, фиторемедиация, клевер луговой (Trifolium pratensе L.), плевел гибридный (Lolium hybridum Hausskn), овсяница луговая (Festuca pratensis Huds.).