Possibilities of regeneration of Palanga coastal zone - Žilinskas, Gintautas; Pupienis, Donatas; Jarmalavičius, Darius (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2010)
An intensive abrasion of the coast of the most popular Lithuanian Palanga health‐resort necessitates consideration of the most effective ways of its stabilization. Based on the data of field investigations and literary sources, the possibilities of Palanga coastal zone regeneration using the sand dredged from the entrance channel of Klaipeda port are considered. Based on the current geodynamic trends of Palanga coastal zone and results obtained by comparative analysis of granulometric composition of sediments dredged from the entrance channel of Klaipeda Port, the optimal possibilities of using the dredged sand for coast regeneration were determined. It was established that formation of underwater sandbar (analogue of natural bar) in the surf zone of coastal sector between the Palanga Pier and Birute Mount at a depth of 3 m would be the best solution for coast regeneration under the current conditions.Palangos kranto zonos rekultivavimo galimybių tyrimaiSantrauka. Intensyvi populiariausio Lietuvoje Palangos kurorto jūros kranto arda verčia ieškoti efektyvių kranto stabilizavimo metodų. Pastaruoju metu (2003–2008 m.) atlikti apsauginio paplūdimio kopagūbrio tvirtinimo bei paplūdimio sąnašu atsargų papildymo Palangos rekreacinėje zonoje darbai lėmė tik trumpalaikį kranto apsaugos efektą. Straipsnyje, remiantis natūrinių tyrimų bei literatūros duomenimis, įvertintos smėlio, iškasamo iš Klaipėdos įplaukos kanalo, naudojimo Palangos kranto zonai regeneruoti galimybės. Atsižvelgus į dabartines Palangos kranto zonos geodinamines tendencijas bei atlikus šio ruožo ir iškasamo iš Klaipedos uosto įplaukos kanalo birių sąnašų sudėties lyginamają analizę, nustatytos optimalios iškasamo smėlio panaudojimo kranto zonai regeneruoti galimybės. Esant dabartinei situacijai efektyviausias kranto zonos regeneravimo būdas – povandeninio volo (gamtinio sekliaus analogo) 3 m gylyje kranto ruožo tarp Palangos tilto ir Birutės kalno gožos zonoje formavimas.Reikšminiai žodžiai: kranto zonos sąnašų papildymas, dirbtinis sėklius, sąnašų granuliometrinė sudėtis.Исследование возможностей рекультивации береговой зоны ПалангиРезюме. Интенсивный размыв морского берега в рекреационной зоне самого популярного курорта Литвы – Палангe вынуждает искать эффективные способы его стабилизации. Выполненные за последнее время (2003–2008 гг.) работы по укреплению дюнного вала и попытка пополнить пляж наносами в береговой зоне г. Паланги дали лишь кратковременный берегозащитный эффект. На основе натурных данных в статье оценены возможности использования для регенерации береговой зоны Паланги песка, выкапываемого из подвходного канала порта Клайпеды. Учитывая полученные результаты исследований современных геодинамических тенденций береговой зоны г. Паланги, состав наносов подвходного канала порта г. Клайпеды и изучаемого участка, установлены оптимальные возможности использования добываемого песка для стабилизации береговой зоны г. Паланги. Установлено, что при нынешней ситуации самым эффективным способом регенерации береговой зоны является формирование подводного вала (аналог природного) в прибойной зоне на глубине 3 метров на участке между Палангским мостом и мысом горы Бируте.Ключевые слова: подпитка береговой зоны, искусственный подводный вал, гранулометрический состав наносов.First Publish Online: 21 Jun 2011